Kräftdags igen - Vimmerby Tidning

Kräftdags igen

2012-08-11 06:06

Dimman har precis lättat från sjön, solen är på väg upp. Det är alldeles tyst förutom ljudet från den lilla elmotorn som surrar. Naturlig magi, just så kan den tidiga kräftfiskemorgonen vid Yxern beskrivas. Jonas Hemmingsson har fiskat kräftor så länge han kan minnas.
- Kräftor är mytomspunna djur och det är väl det som är så intressant med dem, säger Jonas Hemmingsson.

Familjen Hemmingsson bor i Hökhult, cirka två mil utanför Vimmerby. Traditionsenligt fiskar de kräftor första onsdagen i augusti, varje år. Premiärkvällen är speciell. Då samlas de som fiskar i området för att grilla, prata och umgås nästan hela augustinatten.
- Jag har fiskat kräftor sedan jag var cirka två år. Har man varit med sedan så ung ålder är man nog fast, säger Jonas Hemmingsson.
Sonen Calle som är tolv år har också fastnat för friluftslivets jakt och fiske. Han har varit med och fiskat kräftor sedan han var liten.
- Det roligaste är att dra upp burar med mycket kräftor i, säger Calle och ler förväntansfullt.
Båten bryter vattenytan och vi ger oss ut på jakten efter sjöns röda guld.

Färre kräftor
När kräftpesten bröt ut på 1970-talet försvann flodkräftorna. Efter utplanteringen av signalkräftorna kunde Jonas Hemmingsson få upp till 10-12 kräftor per bur i Yxern på 1990-talet. Som mest har han fått 38 kräftor i en och samma bur.
- Det goda kräftfisket höll i sig under cirka tio år, sedan dess har det blivit sämre. Nuförtiden är det bra om vi får fem kräftor i en bur. Sådan brist som det är i år har jag faktiskt aldrig hört att det har varit, säger Jonas Hemmingsson.
Varför kräftbeståndet minskar är det svårt att veta. Han tror dock inte att det främst beror på hur mycket som fiskas, istället kan det vara naturens gång.
- Alla har ju sina egna idéer kring detta, men jag tror att den rådande vattendomen påverkar kräft- och fiskebeståndet negativt då Yxerns vattennivå kan variera på nästan en meter under ett år.

Kräftdags igen

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler