De stoppade stämman – timmar före start

Vimarhems bolagsstämma stoppades av kommunstyrelsen bara timmar innan stämman skulle börja. På stämman skulle bland annat rekordvinsten på nio miljoner kronor presenteras.

Kommunstyrelsen stoppade Vimarhems bolagsstämma för att  göra en extra extern genomlysning av bolaget. Den rapporten är inte klar ännu. Men en stämma måste hållas före halvårsskiftet.

Kommunstyrelsen stoppade Vimarhems bolagsstämma för att göra en extra extern genomlysning av bolaget. Den rapporten är inte klar ännu. Men en stämma måste hållas före halvårsskiftet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-06-15 19:30

Nu pågår istället en extern granskning av bolagets rutiner, styrning och ekonomi.

Vimarhems ordförande Michael Svensson (S) vill inte kommentera den uppskjutna stämman utan hänvisar till kommunstyrelsen. Han medger dock att han fick veta kommunstyrelsens direktiv nära inpå stämman.

– Det var samma dag, säger han.

Andra ledande politiker kom till stämman i tron att den skulle hållas som planerat.

– Vi har pratat om det länge och sen ett par veckor har vi satt igång en genomlysning för att se över styrning, ledning och gå tillbaka och se på ekonomin, säger Helen Nilsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ordföranden Tomas Peterson (M) hänvisar till kommunstyrelsens uppsynsplikt över de kommunala bolagen.

– Vi har försummat det. Nu börjar vi med Vimarhem.

Tidigare genomlysningar kommunstyrelsen begärt har gällt nämnder eller kommunal verksamhet med stora ekonomiska underskott eller otydligheter. Senast var det barn- och utbildningsnämnden.

I fjol gjorde Vimarhem sitt kanske bästa år någonsin och redovisar drygt nio miljoner i vinst. Årsredovisningen är godkänd av både auktoriserade och lekmannarevisorer.

Enligt lagen kan kommunen som ägare bara ta ut en avkastning som motsvarar räntan på det insatta kapitalet. 2017 är det runt 40 000 kronor.

Helen Nilsson ser inte genomlysningen som en granskning av den godkända revisionen.

– Inte som vi ser det i dagsläget. vi får se vad den visar och hur vi ska använda det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!