Inget VM på Vimmerbys krogar

VM-festen är i full gång och flera pubar passar på att visa matcherna på storbilds-TV. Men i Vimmerby och Hultsfred är det än så länge bara en restaurang som har licens.

Den som vill titta på fotbolls-VM på någon bar i Vimmerby och Hultsfred har inte så många alternativ. Det är nämligen bara tre pubar totalt sett i båda kommunerna som har ansökt om licens för att visa fotbollen offentligt.

Den som vill titta på fotbolls-VM på någon bar i Vimmerby och Hultsfred har inte så många alternativ. Det är nämligen bara tre pubar totalt sett i båda kommunerna som har ansökt om licens för att visa fotbollen offentligt.

Foto: Erik Mårtensson / TT

Vimmerby/Hultsfred2018-06-16 08:00

Restauranger och krogar är vanligtvis en officiell samlingspunkt för fotbollsintresserade när VM-festen drar igång. Men att visa fotbollsmatcherna offentligt kräver licens, något som inte alla verksamheter har anammat. I Vimmerby och Hultsfred riskerar nämligen flertalet krogar att stå med svarta VM-rutor under veckan.

Så sent som på fredagsförmiddagen hade endast två krogar/restauranger från Vimmerby och en från Hultsfred köpt rättighet för att visa fotbolls-VM hos Canal Digital. I övrigt hade inga andra pubar eller restauranger från varken Vimmerby eller Hultsfred köpt avtal. I Västerviks kommun hade minst tre pubar ansökt om licens.

– Canal Digital har exklusivitet på att erbjuda licenser för fotbolls-VM. Så alla som vill visa fotbolls-VM måste teckna avtal med oss, säger Maria Sörnell, marknadschef för Canal Digital.

– Så har man inga avtal betyder det också att man inte har rätt att visa fotbolls-VM och att de begår i så fall ett brott mot upphovsrätten.

Licenskostnaden skiljer sig åt beroende på hur många sittplatser restaurangen eller krogen har. Kostnaden ligger på allt från 13 000 kronor (för restauranger med 1-30 sittplatser) till 44 800 kronor (241-350 sittplatser). Maria Sörnell säger att Canal Digital genomför tusentals kontroller hos olika restauranger och krogar över hela landet under VM-veckan för att se om någon visar fotbollen utan avtal.

Vad händer om ni upptäcker att någon sänder fotbolls-VM utan licensavtal?

– Är det så att en bar/restaurang/pub åker fast i en sådan kontroll och har visat VM utan giltigt avtal kontaktar vi dem, vi skickar ett kravbrev med ersättning för dels kostnaden för själva rättigheten men också en extrakostnad för själva kontrollen, för administrationen som tillkommer och för intrånget i upphovsrätten. Så man riskerar ganska mycket.

Är restaurangerna och krogarna medvetna om att licensavtal krävs?

– Ja, det är väldigt få i dag som inte vet vad som gäller och att man ska teckna ett avtal för fotbolls-VM. Vi har gjort massiva informationsinsatser de senaste fem åren kring offentlig visning av sport och vilka regler som gäller, säger Maria Sörnell.

– Den marknaden är ju annorlunda reglerad än för privata kunder. man behöver ha ett avtal för att visa fotbollen offentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om