"Ingen utemiljö som inspirerar, precis"

Sommaren kom med raketfart, men de boende på Granen har inte mycket till utemys. ”Några plaststolar och en trött krukväxt är inte särskilt inspirerande”, suckar Karin Bälter, vars mamma flyttat till äldreboendet.

"Jag saknar blommor", säger Birgit Andersson, boende på Granen.

"Jag saknar blommor", säger Birgit Andersson, boende på Granen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-05-22 06:20

Utemiljön är inte precis i topp på Granen, tycker Karin Bälter, som nyligen hjälpt sin mamma att flytta in i en av lägenheterna.

– Man blir ledsen. Plaststolar med trasiga dynor utanför ytterdörren med en trött pelargon placerad utanför husets ”återvinningsrum”... Skulle det inte vara ”skälig levnadsnivå” att erbjuda åtminstone trädgårdsmöbler och solskydd? Det är synd om de som inte har anhöriga som kan hjälpa dem att komma ut.

"Skönt att någon utifrån reagerar", tycker Birgit Andersson och Maggie Ottander, som bott fem respektive snart elva år på Granen. Deras betyg på utemiljön blir lågt.

– Det är dötrist. Ta bara terrassen. När jag flyttade hit var det som ett mysigt café. Nu finns det bara maskrosor och några krukor med döda växter i, säger Maggie Ottander.

Birgit Andersson säger att hon saknar blommor. Hon saknar också flaggan, när det är flaggdag.

– Inspirerande att gå ut och sätta sig är det sannerligen inte, och det är vi inte ensamma om att tycka. Men man vet inte vem man ska vända sig till.

Karin Bälter menar att miljön, som den ser ut nu, inte är till för att användas.

– Det känns väldigt påvert och tråkigt. Utanför matsalen står ett litet plastbord. Men vem går ut och äter sin lunch om det inte finns parasoll? Man behöver inte vara gammal för att tycka att det kan vara skönt med solskydd när solen steker.

För Maggie Ottander och Birgit Andersson handlar det inte bara om utemiljön. De menar att ytor för aktiviteter och social samvaro successivt skalats bort.

– Självklart missunnar man inte personalen att ha utrymmen de behöver, men Granen har kontoriserats. Vi har blivit av med ett fint bibliotek där vi hade läsecirklar, tonsalen där vi hade gudstjänster, kalas och andra sammankomster. Möjligheten att sitta i foajén har förändrats när man tog bort de sköna möblerna och ersatte dem med några karmstolar och två nedsuttna fåtöljer ingen gammal människa kommer upp ur.

Lars-Erik Svensson, driftansvarig på Vimarhem, förklarar att den sena vintern gjort att man ligger efter med ogräsrensningen.

– Vi har knappt slutat sopa grus efter vintern, men vi kommer att rensa hårda ytor från ogräs den här veckan. Fast ansvaret för möbler och plantering i krukor ligger på respektive verksamhet, inte på oss.

Vi har sökt enhetschef Karolina Sranka.

Maskrosor och döda växter signalerar inte försommar, tycker boende och anhöriga.
Maskrosor och döda växter signalerar inte försommar, tycker boende och anhöriga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!