Polisen satsar på distansutbildning

När det kommer till poliskåren har Vimmerby och Hultsfred som områden länge varit svårrekryterade. Snart startar en ny typ av polisutbildning, som ska göra det lättare att få och behålla lokala poliser.

Collage

Collage

Foto: Tim Aro/TT/Johannes Widergren Vimmerby Tidning

Vimmerby/Hultsfred2023-11-10 11:58

Den som söker sig till polisens nya deltidsutbildningskoncept kan redan från start välja vilken placeringsort som den vill ha när den är klar med utbildningen. Vimmerby och Hultsfred är två av placeringsorterna som går att välja på, vilket i längden kan bidra till att lösa den rekryteringsproblematik som idag finns lokalt.

– Det känns väldigt kul. En sån här chans får man inte fler gånger, att våra orter utses till placeringsorter, säger Ketty Bengtsson vid polisen i Vimmerby.

Vad kommer det innebära för poliskåren i Vimmerby och Hultsfred i längden?

– Vi hoppas att det ska göra att vi både kan få och behålla en stark grupp av personal som vill stanna även i framtiden. Som det är nu har vi en stor omflytt på kollegor och det ger en stor osäkerhet. Våran vision är att poliserna som börjar här ska finnas kvar och verka här i flera år, och ha möjlighet att verkligen lära känna våra områden.

De som söker den vanliga polisutbildningen blir placerade efter behov när de är klara, vilket kan göra att en fysisk flytt kan bli nödvändig. Med den nya utbildningen kan den som söker veta vart den kommer att hamna redan från start, vilket Bengtsson påpekar ger en större trygghet. I och med den möjligheten tror hon att man får en helt annan grupp människor som söker sig till polisen, eftersom den kan locka de som inte vill eller har möjlighet att flytta på sig. Med utbildningen, som läses deltid och på distans, ges alltså chans att nå en ny målgrupp.

– Det är samma utbildningsförfarande även om ansökningsvägen in är en annan, så det är inte en lättare utbildning på något sätt. En skillnad är att den går på fem terminer istället för fyra, för att den som läser ska kunna fortsätta jobba samtidigt.

Ketty Bengtsson förklarar att det under en tid har bedrivits ett pilotprojekt i Sverige, där man har kunnat söka polisutbildningen utifrån ort för att kunna slippa bli placerad någonstans där man inte egentligen vill jobba. Det har enligt henne gett goda resultat, vilket bådar gott för Vimmerby och Hultsfred som nu är två av nio i projektet uttagna placeringsorter, som går att välja på inom region Syd.

Ansökningstiden är igång, men utbildningen har sin start under hösten 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!