Hon avslutar med flaggan i topp

En kakofoni av röster ska spegla vår relation till Pippi i en jubileumsutställning till 75-årsfirandet 2020. Utställningen, som ska ut i hela världen, produceras av Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och för Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare blir det här finalen på Näs. ”Det sliter för mycket att pendla”.

Mötet med Pippi. Till jubileumsutställningen efterlyser man personliga berättelser om Pippis betydelse. Här är det Karin Tesell som träffar Pippi i ALV.

Mötet med Pippi. Till jubileumsutställningen efterlyser man personliga berättelser om Pippis betydelse. Här är det Karin Tesell som träffar Pippi i ALV.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-10-21 07:00

När världens starkaste tjej fyller 75 år 2020 vill Astrid Lindgrens Aktiebolag erbjuda en jubileumsutställning till bolagets samarbetspartners ute i världen. Utställningen ska vara klar i december i år och arbetet verkställs av Karin Eliasson på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Det blir en print-on-demand-utställning och förhoppningen är att den ska visas på så många platser under jubileumsåret som möjligt.

– Utställningen innefattar allt från hur Pippi kom ut i världen, hur hon togs emot och vad Pippi blivit. Och där kommer vittnesmålen in i bilden, vi vill ha in människors egna ord och tankar om Pippi, vad Pippi betytt för dem, säger Karin Eliasson.

Och Pippis betydelse ska speglas med bredd och personligt.

– Vi vill ha en mångfald, det är viktigt att visa exempel från många människor som vittnar om vad Pippi är och vad Pippi står för.

Men den ska inte visas på Näs?

– Det här är en utställning med bara text och bild. Pippi kommer att uppmärksammas stort under 2020 på Näs, men i vilken form låter jag vara osagt.

Vad har Pippi betytt för dig?

– Flera saker. Jag var ett rödhårigt litet barn och blev lite matad med den identifikationen. Sedan är gränstöjandet viktigt. Även om jag inte riktigt kunde känna ”det där är jag” var det viktigt att som liten tjej få identifiera sig med någon som är helt vild, som inte är civiliserad och tuktad, någon som ifrågasätter och vänder upp och ner på saker.

Karin Eliasson tror att Pippi betyder ungefär detsamma då, 1945, som nu. För barnen.

– Just att vara fri, antiauktoritär, stark och snäll, att vara på barnens sida och göra saker på barns vis och få det verka självklart – allt det tror jag hade betydelse då, men har precis lika stor betydelse idag. Och jag tror att det är det som gör att barn fortfarande älskar Pippi. Tror inte hur man upplever Pippi har förändrats utifrån barnperspektivet.

Arbetet med utställningen blir det sista Karin Eliasson gör på Astrid Lindgrens Näs. Vid årsskiftet slutar hon sin anställning för att börja jobba med gröna stadsmiljöer i hemma i Stockholm. Känslorna är dubbla efter sex år i Vimmerby.

– Jag har levt i en pendlingstillvaro och det sliter mycket att bo på ett ställe och jobba på ett annat. Jag har kommit till en punkt där jag känner att jag behöver fokusera lite mer på min familj. Det ska bli skönt att slippa flänga, men det var ångestladdat att ta beslutet. Jag har aldrig haft ett så roligt jobb som på Näs.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är stolt och glad över att ha varit en del i att skapa en trädgårdsmiljö jag är säker på kommer leva kvar som en viktig punkt i trädgårds-Sverige. Det är inte ofta det satsas på en betydelsefull ny park i den omfattningen man gjort i Vimmerby, det känns historiskt och jätteroligt. Sedan har min tjänst ändrats lite under åren. Idag jobbar jag lika mycket, eller mer, med utställningar som jag jobbar med trädgård. Att få jobba så brett med Astrid Lindgrens författarskap, både i utställningsform och med att få göra trädgårdar, har varit något unikt och en ynnest.

Nu får alltså Astrid Lindgrens Näs se sig om efter en ny chefsträdgårdsmästare. Karin Eliasson säger att det känns tryggt att lämna över stafettpinnen.

– Det kommer att bli bra. Näs är inne i en spännande fas, efter ägarbytet, och när man vet att familjen finns bakom känner man att det kommer att gå väl och alltid kommer att satsas.

Karin Eliasson slutar på Astrid Lindgrens Näs efter sex år. "Det roligaste jobb jag haft".
Karin Eliasson slutar på Astrid Lindgrens Näs efter sex år. "Det roligaste jobb jag haft".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!