Här är nya drogen bland ungdomarna

Det nya på drogmarknaden är att man tar adhd-medicin för att få kickar. Det förekommer även bland Vimmerbys ungdomar. ”Det verkar stämma, det skrivs ut mycket adhd-medicin så det finns ett läckage från systemet”, bekräftar folkhälsosamordnare Anders Degerman, som oroas av drogliberala myter.

Förskrivningarna av adhd-medicin ökar lavinartat i landet. Kalmar län ligger trea på listan över vilka landsting som skriver ut mest medicin per tusen invånare.

Förskrivningarna av adhd-medicin ökar lavinartat i landet. Kalmar län ligger trea på listan över vilka landsting som skriver ut mest medicin per tusen invånare.

Foto: Erik Englund

Vimmerby2018-09-21 06:00

– Om man som ung i Vimmerby vill få tag på droger är det inga problem – så går i alla fall snacket, säger en kille i tonåren, som vi träffar tillsammans med några av hans kompisar.

– Man hör mycket om vad folk har testat eller blivit erbjudna. Till och med i skolan har det förekommit erbjudande om att köpa grejor.

Vad är det för droger det handlar om?

– Det som verkar ha ökat mest är tabletter, och framför allt adhd-medicin. Det går runt mycket i olika gäng och köps enkelt.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun och Anja Persson, ANDT (Alkohol, Narkotika, Dopning och Tobak)-samordnare, vet att det förekommer narkotika bland Vimmerbys ungdomar och bekräftar att just adhd-medicin är ett problem.

– När det gäller adhd-medicin så verkar det stämma. Det skrivs ut mycket adhd-läkemedel, så det finns ett läckage från systemet och det finns även en illegal marknad.

De vanligaste adhd-läkemedlen har ökat på den illegala drogmarknaden. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen. De senaste åren har den svenska polisen beslagtagit cirka 7 000 tabletter metylfenidat per år, jämfört med runt 150 tabletter år 2000.

Rätt använt är metylfenidat ett säkert och effektivt läkemedel. Men det är enligt Fass beroendeframkallande och tillhör samma narkotikaklass som kokain och metamfetamin. Att ta metyldfenidat utan att ha fått recept av läkare kan vara riskabelt för hjärt- och kärlfunktioner och påverka blodtrycket.

Socialstyrelsen uppmanar sjukvården att vara mer uppmärksam på eventuellt missbruk av metylfenidat.

Anders Degerman säger att det finns signaler om att det förekommer droger i högre grad än tidigare – bland äldre ungdomar.

– Om vi med ungdomar menar unga vuxna i 20-30-åldern finns det sådana indikationer, men det är svårt att säga i vilken omfattning.

Däremot kan han inte säga att drogbruket generellt bland tonåringarna är större än tidigare.

– Vi får med jämna mellanrum höra att det finns mycket droger i omlopp i Vimmerby men det finns sällan klara bevis för att så är fallet. Min och Anja Perssons uppfattning är att det förekommer narkotika i gymnasieåldern, men i förhållande till andra kommuner och riket är det mindre i Vimmerby. Därmed inte sagt att det inte är allvarligt, en ungdom är en för mycket och risken för att fler kommer att börja är stor då drogliberala myter sprider sig snabbt just nu.

Degermans tips till föräldrar

- Prata med ditt barn om rökning, det är fortfarande så att de flesta börjar att röka för att sedan prova narkotika. Detsamma gäller alkohol, många provar narkotika när de är berusade.

- Prata med ditt barn om vad de gör på fritiden, vilka kompisar de umgås med osv.

- Prata med ditt barn om internetanvändning, vilka sidor de är inne på osv

- Prata med andra föräldrar och kom överens om hur ni ska göra om ni känner oro.

- Om du känner oro eller har frågor och funderingar, kontakta familjeteamets råd och stödtelefon.

- Fler bra tips på finns på www.tonarsparloren.se (finns även på arabiska, somaliska, tigrinja, dari och engelska).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!