Håkans garage vattenfylldes

Regnandet gav Håkan Alvin på Stationsallén i Södra Vi en onödigt blöt tisdagskväll. 90 centimeter i garaget. ”Hade bilen stått där hade vi aldrig fått ut den”, säger Håkan som själv är gammal brandman och fick hjälpa till att pumpa.

Foto:

Södra Vi2018-08-15 12:30

LÄS MER: Nöjesstället drabbades av översvämning.

Regnet vräkte ner på tisdagen och Södra Vi var en av de orter som drabbades hårdast av gårdagens brutala oväder. Allra hårdast prövades kanske Håkan Alvin och hans familj, med 90 centimeter vatten i garaget i källaren under uthuset.

– Det gick så otroligt snabbt att man inte kan fatta hur fort det steg. Från det att det var 30 centimeter vatten upp på garagedörren var halva dörren täckt av vatten på nolltid, och det var ju lika mycket på insidan. Allt har bara flutit omkring.

Små översvämningar har man haft tidigare.

– Det har blivit någon decimeter vatten, som värst. Men nu slutade det liksom aldrig upp. När det blev fullt i dagvattenbrunnarna rann regnvattnet över muren ut mot gatan, sedan finns det ingen avstämning i asfalten, asfalten lutar mot vår tomt i stället och vattnet rann ner mot vår tomt.

Vad tänkte du när du såg att det var närmare en meter vatten i källaren?

– Vid det laget hade jag redan ringt 112. Jag har varit med i Räddningstjänsten tidigare, så jag fick uppleva gamla minnen och hjälpa mina gamla arbetskamrater att pumpa bort vatten. Det fortsatte ju att regna så vi fick öka varvet på sprutpumpen och vi hade att göra några timmar.

LÄS MER: Här spolades hela vägen bort.

Han är ändå tacksam över att det bara "flutit omkring bordsben, spånplattor och andra grejer i garaget".

– Det är ju inget man tänker på, att det plötsligt ska kunna bli så mycket vatten. Som tur var stod inte bilen i källaren. Hade vi haft bilen inne, suttit vid tv:n och bara sagt ”fasen vad det regnar”, då hade det ju blivit vatten upp till bilrutan och vi hade inte fått ut den.

Vad gör du nu?

– Vi måste ju försöka avfukta garaget på något sätt. Men i morse när jag gick till jobbet öppnade jag bara dörren och tittade. Det låg en hög bråte på golvet, det hade levt sitt eget liv därinne igår.

Regnandet 14 augusti 2018 lär Håkan Alvin inte glömma i första taget.

– Huset har varit i familjens ägo sedan 1965, och jag har aldrig varit med om något liknande. Igår var det för jäkligt, rent ut sagt.

Vatten upp över låset på garagedörren och det bara fortsatte. Håkan Alvin hade 90 cm vatten i garaget.
Vatten upp över låset på garagedörren och det bara fortsatte. Håkan Alvin hade 90 cm vatten i garaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!