Gatlampor kan bli laddstolpar

Bristen på laddstolpar är en flaskhals för elbilar. Det anser centern som nu vill använda belysningsstolparna för att lösa problemet.

"Den här parkeringen i centrala Vimmerby är ett utmärkt exempel där belysningsstolpar kan förses med laddstationer" säger Rickard Nordin (C), t.h. Birger Andersson och Ingela Nilsson Nachtweij gillar idén.

"Den här parkeringen i centrala Vimmerby är ett utmärkt exempel där belysningsstolpar kan förses med laddstationer" säger Rickard Nordin (C), t.h. Birger Andersson och Ingela Nilsson Nachtweij gillar idén.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-09 09:57

– Det finns redan ett elnät för belysningsstolparna som man kan utnyttja eftersom moderna LED-lampor ger kapacitet över, men det behövs en lagändring, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för centern när han besöker Vimmerby.

Ett förslag om en lagändring så att belysningsstolpar kan användas till annat än bara belysning lämnas in av centern under fredagen.

– Bristen på laddstationer är en stor flaskhals för elbilsutvecklingen. Ta till exempel de som bor i hyreshus, hur ska de kunna ladda? Men om vi använder belysningsstolparna kan vi få till långt fler laddstolpar på ett smidigt sätt, säger han.

Det rör sig då i första hand om långsam laddning. Rickard Nordin ser inget problem i det.

– Snabbladdning är främst som elbilens reservdunk. Man kör dit för att snabbt fylla på för att ta sig ända fram på en längre resa.

– Den vanligaste laddningen gör man när man står på en plats lite längre. Hemma på natten, på jobbet på dagen eller på en parkering, säger han.

Han anser att det kan vara kommunen som bygger laddstolpar vid lämpliga belysningsstolpar eller upplåter för något privat företag att göra det.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) har länge jobbat för fler laddstolpar i Vimmerby, där kommunen för närvarande har två.

– Det här är ju utmärkt, då kan det äntligen röra på sig säger hon.

Centern föreslår också ett grönt avdrag för de villaägare som satsar på egen laddare.

– Det ska vara dubbelt så stort som ROT-avdraget, säger Rickard Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!