"Folk drar sig för att larma polis via 112"

Polisen i Vimmerby känner att folk drar sig för att ringa 112 och larma polis. Även vid pågående brott. Det finns till och med exempel där tjuvjakt rapporterats på sociala medier, men inte till polisen.

En polisbil i Vimmerby är inte en så ovanlig syn som många medborgare verkar tro, hävdar den lokala polisen.

En polisbil i Vimmerby är inte en så ovanlig syn som många medborgare verkar tro, hävdar den lokala polisen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-05-25 06:10

– Det är givetvis bra att grannar jagar i väg misstänkta inbrottstjuvar i villakvarteren, men det är ännu bättre om de larmar oss också, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Han syftar på en färsk händelse i Vimmerby i samband med senaste veckornas serie av villainbrott.

– Jag har fått de uppgifterna i andra hand, men det ska vara boende som fått syn på mystiska personer i en villaträdgård på Höganäsgatan och jagat iväg dom över Lundgatan där de försvann. Sen har det skrivits om det på Facebook. Men hos oss finns ingen notering alls om att någon ringt och larmat om det här, säger han.

Håkan Karlsson tror att folk drar sig för att ringa larmnumret 112.

– Det verkar som att folk tycker att många händelser inte är så allvarliga att det är fog att ringa 112, men vid pågående brott ska man ringa 112. Även vid en viltolycka ska man ringa 112. Det spelar ingen roll om rådjuret är dött och det inte skett personskador eller så.

Kan det vara så att många tycker det är krångligt att komma fram till polisen?

­– Nej, det är inte krångligt till 112. Man kan få svara på en del frågor, men säger man att det är individer i en villaträdgård som springer när de blir upptäckta, då vaknar i alla fall vi poliser.

Däremot tror han att en uppfattning att det inte finns någon polis genomsyrar inställningen hos en hel del människor. Inte minst lokalt i Vimmerby och Hultsfred.

– Vi hör regelbundet att "det är inte någon idé att ringa polis för att det inte finns någon..." Visst, vi har organiserat om flera gånger och levt i periferin av olika polisorganisationer och sånt påverkar naturligtvis ortsborna. Och finns uppfattningen att det inte är någon idé att anmäla, så ringer man väl inte vid pågående brott heller, säger Håkan Karlsson.

Han pekar också på följder som uppstod när receptionen på polisstationen i Vimmerby var stängd ett par månader på grund av dålig luft.

– Då trodde folk att det inte fanns några poliser i Vimmerby för att det gick rykten om det, men vi finns och även om vi inte finns på plats exakt varje timma dygnet runt har vi nästan alltid patruller i Vimmerby eller Hultsfreds kommun. Vi har också tillgång till en hundförare i varje kommun. De vill hellre ingenting hellre än att spåra upp en inbrottstjuv. Det är ett kungligt uppdrag för dem.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby och Hultsfred
Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby och Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!