Flicka ytterst nära att bli påkörd

En liten flicka var ytterst nära att bli påkörd vid Nossen i helgen. Nu ifrågasätter bilisten hur det kan vara tillåtet med 70 kilometer på sträckan.

Större delen av året är det tillåtet att köra i 70 kilometer förbi Vimmerby Camping trots att vgen delar e två parkeringsplatserna åt. Kommunens sänkning är begränsad till två månader.

Större delen av året är det tillåtet att köra i 70 kilometer förbi Vimmerby Camping trots att vgen delar e två parkeringsplatserna åt. Kommunens sänkning är begränsad till två månader.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-06-11 18:00

– Det är fullständigt orimligt att man får köra i 70 kilometer i timmen på vägen. Den är smal och det är många skymda platser. En varm och solig dag passerar flera hundra personer över vägen från parkeringen till badet, och de flesta av dem är ju barn, säger den kvinnliga bilisten som vill vara anonym.

Att hastighetsbegränsningen är satt till 70 kilometer i timmen på vägen som går förbi Vimmerby Camping har ifrågasatts många gånger tidigare.

I fjol ledde det fram till en ny detaljplan som gjort vägen till "lokalgata" och därmed är det kommunen som har makt att själv bestämma hastigheten, utan att länsstyrelsen lägger sig i. Tidigare har länsstyrelsen avslagit kommunens begäran om att sänka till 50 kilometer under sommaren.

Den 13 juni i fjol gjorde kommunstyrelsen slag i saken och beslutade om sänkt hastighet till max 50 kilometer på drygt 600 meter förbi Nossens parkeringar - för perioden den 15 juni till den 15 augusti.

Trots ihållande badväder i flera veckor sänks hastigheten först på fredag.

I lördags inträffade ett tillbud som kunde fått katastrofala följder. En flicka ska då ha sprungit rakt ut från grusparkeringen, tvärs över vägen och mot badet, berättar en kvinna som säger sig ha varit en hårsmån från att köra på flickan.

– Parkeringen var full med bilar och hon dök upp från ingenstans och i full fart. Jag höll kanske 30 kilometer i timmen förbi campingen och hade ändå inte haft en chans om hon hade sprungit ut en sekund senare. Tänk då om jag hade kört i den maximalt tillåtna hastigheten, säger kvinnan.

Enligt trafikingenjören, Maria Åkerö, är det fullt möjligt att göra ändringar av hastigheten på vägsträckan.

– Det är upp till politikerna att bestämma, säger hon.

Tomas Peterson (M) är ordförande i kommunstyrelsen och är öppen för en översyn av det ett år gamla beslutet.

– Att det blev just 15 juni till 15 augusti bottnar i att det är den normala sommarperioden, men vi kan ju möjligen ändra till den 1 juni, säger han.

Han kan också tänka sig en permanent sänkning.

– Ett tillbud gör ju att det finns skäl att se över det här. Även om de planerade bostäderna inte väntas öka trafiken just vid campingen kan man också titta på en permanent sänkning, säger han.

– Jag kan inte förstå att det måste till en allvarlig olycka innan någon i beslutande ställning ska fatta att det inte går att ha det så här, säger den kvinnliga bilisten.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) tycker att det aktuella tilbudet gör att hastighetsbegränsningen behöver ses över på nytt.
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) tycker att det aktuella tilbudet gör att hastighetsbegränsningen behöver ses över på nytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!