Fler utrikesfödda får jobb i Vimmerby

Över 50 arbetslösa Vimmerbybor fick jobb i juli. Mer än hälften av dem är utrikesfödda. Vimmerby har fortsatt länets lägsta arbetslöshet bland ungdomar.

Över 50 personer gick ut i arbete i Vimmerby kommun under juli. Mer hälften av dem är utrikessfödda och arbetslösheten fortsätter minska också i den gruppen.

Över 50 personer gick ut i arbete i Vimmerby kommun under juli. Mer hälften av dem är utrikessfödda och arbetslösheten fortsätter minska också i den gruppen.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby2018-08-13 17:30

Det framgår av arbetsförmedlingens månadsstatistik för juli som offentliggjordes på måndagen. Totalt är 6,5 procent av arbetskraften mellan 18 och 64 år utan arbete i Vimmerby kommun. Det är tredje lägst i Kalmar län och 0,2 procentenheter lägre än samma månad förra året.

Arbetslösheten i Vimmerby är fortfarande lägre än snittet för både riket, 6,9, och länet, 7,3 procent. Men båda minskar mer än i Vimmerby.

Ungdomsarbetslösheten i Vimmerby är länets lägsta med 7,1 procent i juli. det är 1,8 procentenheter lägre än för ett år sedan och klart under motsvarande siffror i både riket och länet som ligger på 8,6 och 9,4 procent.

Även bland utrikesfödda kommuninvånare minskar nu arbetslösheten påtagligt lägre än samma period 2017. Även om 34,2 procent är en mycket hög siffra, är minskningen med 4,0 procentenheter den största förändringen på den lokala arbetsmarknaden senaste året.

Att fler och fler utrikesfödda gå ute i arbete slår också igen bland de som fick arbete under just juli. Totalt rör det sig om 52 kommuninvånare som fick jobb. Över hälften, 27 personer, är utrikesfödda och en överväldigande del av från länder utanför EU. det är en kraftig ökning jämfört med de nio som fick arbete i juli i fjol.

15 av de som fick jobb är ungdomar under 24 år. Även det är långt fler än de fyra som jobb samma tid förra året.

Antalet nya platser som anmäldes till förmedlingen är cirka 50 både i år och förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!