Värmen sätter spår i turismen

En sommar med medelhavsklimat påverkar turismen – i Astrid Lindgrens Värld har antalet besökare minskat i hettan. Men vädret kan också ha gjort att besökarna upptäckt annat under sitt besök i Vimmerby, tror turistchef Peter Göransson.

Pippi lockar alltid. "De som har bestämt att man ska åka till Vimmerby och ALV gör förstås det".

Pippi lockar alltid. "De som har bestämt att man ska åka till Vimmerby och ALV gör förstås det".

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-17 06:00

I Astrid Lindgrens Värld finns sommarens besökssiffror, svart på vitt. Eller rött, en säsong som präglats av ovanligt långvarig värmebölja och framförallt hemmapubliken valt stranden framför nöjesparken. Hur det här påverkat turismen i stort är svårt att säga innan säsongen är över, men turistchef Peter Göransson tror ändå att värmen kan ha öppnat upp för nya saker.

– De som bestämt att de ska komma till Vimmerby och gå med barnen i Astrid Lindgrens Värld gör naturligtvis det, annars blir det nog ingen bra semester. Däremot kan det nog vara så att de som varit här flera dagar omdisponerat sin tid, kanske orkar man inte åtta timmar i parken utan man omfördelar dagen och då kanske man söker fler och kompletterande upplevelser, säger Peter Göransson.

Sommarens väder kan inte beskrivas som annat än ”ganska extremt”. Och väder påverkar, i alla riktningar.

– Är det regnigt påverkar det, pumpar solen på månad efter månad påverkar det också. Det som är bra för den ena är sämre för den andra. I år har vi ju sett hur restaurangerna haft ett uppsving under eldningsförbudet, när många valde att skämma bort sig lite extra och gå ut och äta istället. Det är ju en positiv effekt.

På turistbyrån har man märkt av värmeeffekten på flera sätt.

– Folk som kommer hit har tagit det lugnt och är inte lika stressade. Självklart spelar det också roll att vi har förändrat vår verksamhet, vi har släppt vår boendeförmedling och det blir inte samma snabba hämta-lämna-nyckel-besök. De som varit hos oss tar sig tid för att få reda på lite mera, säger Piroska Kallay, på Vimmerby Turistbyrå.

Peter Göransson ser en outnyttjad potential i naturturismen.

– Vi ser ett ökat intresse i världen, och Europa framförallt, kring naturturism. Det finns ett sug efter att uppleva naturen med trekking och hiking. Det fina med naturturism är att den inte är säsongsbunden. Man kan skapa nya säsonger under försäsong och tidig höst, när det är underbart att njuta av skog och mark. Dessutom har vi en av landets nationalparker, det är bara 29 till i hela Sverige som har det. Vi har våra leder, men är de verkligen up to date? Det är viktigt att de är skyltade, rensade och hur ser övernattningsplatserna ut?

Vad behöver Vimmerby för att fortsätta utvecklas som turistmål?

– Önskelistan är lång, det handlar om tid och ekonomiska resurser. Något viktigt, som varit på tapeten, är att öka torgets attraktivitet på kvällstid, och också möjligheterna att ta sig runt mellan besöksmålen för turister som kommer utan egen bil.

Turistchef Peter Göransson tror att sommarens extrema väder kan ha förändrat semestermönster.
Turistchef Peter Göransson tror att sommarens extrema väder kan ha förändrat semestermönster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!