Färre klarar betygen och examen

färre elever i grundskolan klara behörigheten till gymnasiet i år. Andelen gymnasieelever som klarar sin examen minskar också.

Färre elever klarade behörighet till gymnasiet och färre gymnasieelever klarade sin examen i Vimmerby i år.

Färre elever klarade behörighet till gymnasiet och färre gymnasieelever klarade sin examen i Vimmerby i år.

Foto: Joakim Blomqvist/arkiv

Vimmerby2018-06-21 13:45

Det visar preliminära resultat av betygen för niorna i grundskolan och avgångseleverna på gymnasiet som barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram för vårterminen som avslutades för en vecka sedan.

75 procent av eleverna som slutade nian gjorde det med en behörighet till gymnasiet. Det är en försämring med 3,8 procentenheter jämfört med i fjol.

– Av de 38 elever som inte är behöriga till gymnasiet saknar 20 elever endast ett betyg. Av dessa saknar 15 elever betyg i matematik och 5 elever betyg i engelska. Vi kommer analysera resultaten vidare, säger kvalitetssamordnare Bertram Stenlund Fridell.

Även meritvärdet sjunker till 210,8 poäng i snitt från 212,7 i fjol.

På gymnasiet klarar 84,4 procent av eleverna sin examen i år. det är en klar försämring mot i fjol då det var 89,8 procent.

– Det är inom yrkesprogrammen som färre får examen i år. Den genomsnittliga betygspoängen ökar inom högskoleförberedande program, men sjunker inom yrkesprogrammen, säger Bertram Stenlund Fridell.

Även där ska resultaten analyseras vidare för att få fram tydligare orsaker till förändringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!