Faran: Blir kris om regnet uteblir

Bönder är inte de enda som drabbas hårt av den långvariga torkan. På sågverken spår man en kris om regnet fortsätter lysa med sin frånvaro.

Joakim Rosén är VD på Frödinge Skog. Han hoppas på regn inom en snar framtid.
"Kommer det lite regn kan maskinerna köra lite i någon dag, men sedan är brandriskindexet uppe för högt igen".

Joakim Rosén är VD på Frödinge Skog. Han hoppas på regn inom en snar framtid. "Kommer det lite regn kan maskinerna köra lite i någon dag, men sedan är brandriskindexet uppe för högt igen".

Foto: Bertil Andersson

Frödinge2018-07-14 08:00

Frödinge Skog köper in timmer till ett antal sågverk och uppger att man hanterar omkring 250 000 kubik timmer per år. Här ser man en oro över den ihållande värmen och torkan som gjort att skogs- och markberedningsmaskiner på grund av den höga brandrisken har stått still under stora delar av försommaren.

– Som det är just nu påverkas vi inte men det beror på att det är semesterperiod. Däremot har vi leveransplaner och kontrakt mot massavedsbruk där vi inte lyckas få fram de volymer som egentligen är avtalade på grund av torkan, säger Joakim Rosén, VD på Frödinge Skog.

Han säger att samtliga maskiner har stått still sedan förra måndagen.

Hur påverkas ni av det här stoppet?

– Det passar bra med våra entreprenörers semester. Men tanken är att ett antal av maskinerna ska igång igen vecka 30 och fortsätter det vara så här varmt att vi inte kan starta, kommer det påverka oss. Så visst är jag lite orolig att man kanske inte kan dra igång i tid.

Har det varit ett sådant här läge tidigare?

– Inte som jag varit med om, aldrig. Egentligen har hela kalenderåret ett år bakåt i tiden varit väldigt exceptionellt. Det var en väldigt blöt höst och vinter, sedan blev det väldiga mängder snö på kort tid. Sen var det knappt någon vår innan det blev extremtorka, säger Joakim Rosén.

– Så det har varit tufft en stor del av året, men detta är det absolut värsta. Får vi inte regn nu och kan dra igång maskinerna som planerat påverkar det både entreprenörerna och vår del med sågverken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!