Emmas dag för sjuka barn blev en succé

Målet var bästa BOND-dagen hittills. Och bra blev det, konstaterar initiativtagaren Emma Nyberg: ”Vi har fått in 28 570 kronor idag. Dessutom skänker brandmännen sin lön”.

"Du vann!" Leon Persson, 5, hade turen med sig i chokladhjulet. Ellen Ekström Nelson gjorde sin första BOND-dag. "Skönt att göra något bra, Emma är min kusin."

"Du vann!" Leon Persson, 5, hade turen med sig i chokladhjulet. Ellen Ekström Nelson gjorde sin första BOND-dag. "Skönt att göra något bra, Emma är min kusin."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Hultsfred2018-09-15 19:49

LÄS ÄVEN: Emmas mål – att ge barnen något extra.

Brandbilstokige Alvin Nilsson, tre och ett halvt, var lycklig när han kom till brandstationen, som höll öppet hus med aktiviteter under BOND-dagen. En realistisk utryckning med brandbil och ambulans gjorde inte besöket mindre spännande.

– Han älskar brandbilar och brandmän, det är nästan det enda han bryr sig om, säger mamma Ida Nilsson.

Inför den här tredje BOND-dagen, som Emma Nyberg och Lions Club i Hultsfred genomförde tillsammans med lokala räddningstjänsten, fanns redan 30 000 kronor på kontot.

När kassan räknades för en liten stund sedan visade det sig att dagens insamling plussat på med 28 570 kronor.

– En fantastisk summa! Och då har vi inte räknat in brandmännens lön, som de kommer att skänka. Det här bara växer, allt fler känner till vad vi gör och det är många sponsorer som ställt upp och skänkt pengar. Och jag är tacksam över att kunna engagera hela släkten, som hjälper till med allt praktiskt, som att baka alla dessa kakor vi säljer, säger Emma.

Alvin och de andra barnen fick chansen att provsitta brandbilar, testa masker och annan utrustning och själva pröva att släcka lågorna i en brandsimulator under peppande ledning av trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

Massor av annat kul fanns det också, även om hoppborgarna för en stund blev lite i blötaste laget när regnet vräkte ner. Men då kunde man gå in på brandstationen och lyssna på Per Sohlberg, som underhöll med barnvänliga låtar, spela på chokladhjul eller köpa hembakat.

-– Det ska verkligen vara barnens dag, och det är kul att det kommit så många, säger Emma Nyberg.

Sedan första BOND-dagen för fem år sedan har man fått in 300 000 kronor som använts till ett sinnesrum på barnavdelning för onkologi, neurokirurgi och diabetes (BOND) på Universitetssjukhuset i Linköping. En del av de insamlade pengarna ska också gå till en uteplats vid avdelningen. Emma Nyberg behöver inte rota länge i energiförrådet för att uppbåda motivation. Hon vet hur mycket sjukhusmiljön betyder för den som är liten och tvingas sätta livet på paus med jobbiga behandlingar och undersökningar.

– När jag var barn fick jag en hjärntumör, som jag fortfarande lider av. I samma veva fick min kusin leukemi. Han klarade det inte. Jag ville göra något för avdelningen där jag vårdats och det blev ett efterlängtat sinnesrum. Vid invigningen stod mina läkare och torkade ögonen. Det känns helt enkelt jätteviktigt att göra något.

Med årets insamling skiftar man mottagare – barnavdelningen på Västerviks sjukhus, som också är i stort behov av ett lyft, tycker Emma Nyberg.

– Allt ser likadant ut som det gjorde när jag var sjuk. Det finns mycket att göra där.

Bakom BOND-dagen finns ett ett helt team av arbetsvilliga familjemedlemmar, släktingar och vänner.

– Det är så roligt att göra det här tillsammans, utan alla omkring mig skulle det inte gå. Det är mycket jobb, men man får så mycket härligt tillbaka.

Så det här var inte sista BOND-dagen?

– Absolut inte, det här måste vi fortsätta med.

"Jag är jättenöjd", säger initiativtagaren Emma Nyberg.
"Jag är jättenöjd", säger initiativtagaren Emma Nyberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!