Boendekostnaderna i länet ökar

Priserna på el, vatten, värme och avlopp varierar kraftigt i länets kommuner. Det visar den senaste Nils Holgerssonrapporten.

I Nils Holgerssonrapporten, där man kartlägger de kommunala boendekostnaderna, hamnar Vimmerby kommun på plats 125 av landets 290 kommuner.

I Nils Holgerssonrapporten, där man kartlägger de kommunala boendekostnaderna, hamnar Vimmerby kommun på plats 125 av landets 290 kommuner.

Foto: Mattias Forsberg

Vimmerby2018-10-18 11:00

Varje år presenterar Nils Holgerssongruppen sin kartläggning över de kommunala kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Årets rapport visar att den totala kostnaden har ökat med 6,1 procent i snitt i landets samtliga kommuner jämfört med föregående år. En av anledningarna till de ökande boendekostnaderna är de stigande elpriserna, som sedan föregående år ökat med 20,5 procent enligt Nils Holgerssongruppen.

Rapporten visar även på stora geografiska prisskillnader för landets 290 kommuner. I Kalmar län ligger Kalmar kommun i topp, där den totala boendekostnaden per kvadratmeter är 345 kronor. I Vimmerby, som placerar sig på plats 125 av landets samtliga kommuner, är samma siffra 348 kronor. En prisökning med 6,62 procent jämfört med föregående år.

– Vi är inte så förvånade över det här resultatet utan det ser ut som det har gjort tidigare år. Om man tittar på det totala så ökar det mer än övriga kostnader i samhället, och det här är en ganska så stor del av kostnaden för bostaden, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Varför tror du att det skiljer så pass mycket mellan vissa kommuner?

– Det finns naturligtvis en mängd olika orsaker till det. Vi kan se att det skiljer en del mellan glesbygd och storstad, och det är kanske inte så förvånande att ledningsbundna tjänster blir dyrare där det är få som bor. Men det finns också skillnader i prissättningsfilosofier hos de olika företagen som levererar tjänsterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!