Blivande nior blickar framåt

Sista veckan på sommarlovet. Men flera blivande niondeklassare har nappat på Vimmerby Gymnasiums erbjudande att testa några av yrkesprogrammen – nytt för i år är ”Restaurangkollen” på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Reem Alsharif och Salwa Allaf gillar att laga mat. Här fixar de kyckling, som ska bli ett av många alternativ på dagens pizza.

Reem Alsharif och Salwa Allaf gillar att laga mat. Här fixar de kyckling, som ska bli ett av många alternativ på dagens pizza.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-17 08:00

Det lagas pizza utöver det vanliga i köket på Restaurangskolan i Vimmerby. Fast den här gången är det inte gymnasister som får matnyttiga kunskaper och inspiration. Eleverna som sökt platser på ”Restaurangkollen” börjar nian på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan nästa vecka. Än är det inte dags för val till gymnasiet.

– De är intresserade, lyhörda och jätteduktiga. Det känns ungefär som när vi tar emot nya ettor på gymnasiet, säger Peder Rannemalm, lärare på programmet.

I februari ska eleverna välja gymnasieprogram. Kanske hjälper "gymnasiekollen" till.

– Det är bra att man har lite tid på sig att fundera. Men det här har varit bra, jättebra. Man har lärt sig mycket på de här dagarna, säger Faisal Shokran, som går på Vimarskolan och inte alls haft något emot att lägga några sommarlovsdagar för att få mer information inför gymnasievalet.

Regeringen har föreslagit att alla yrkesprogram i gymnasiet måste innehålla kurser som ger högskolebehörighet från hösten 2019. Eleverna ska dock kunna välja bort de kurserna. Högskolebehörighet är en faktor som spelar stor roll, tror Steffan Witterdal, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Han och kollegan Peder Rannemalm har de senaste åren sett elevunderlaget till den tidigare så populära gymnasieutbildningen sjunka stadigt. Samtidigt skriker branschen efter arbetskraft.

– De som går den här utbildningen får jobb. De kan få jobb på hemmaplan – det finns många bra restauranger i Vimmerby numera och även kvalificerade jobb inom kommunen. Vill man hellre flytta på sig kan man göra det, behovet av arbetskraft är stort i hela världen, säger Peder Rannemalm, som också hoppas att återinförandet av prao kommer att bidra till ett ökat intresse från ungdomarna.

Parallellt med ”Restaurangkollen” pågår ”Teknikkollen”, som Vimmerby gymnasium testat med gott resultat flera år.

– Syftet är att öka intresset för yrkesprogrammen. Även på industrisidan finns det ju jobb, så vår förhoppning är att fler tonåringar ska få upp ögonen för de här utbildningarna. Att jobba på en industri behöver inte betyda att man står vid samma maskin till man går i pension. Det finns många spännande karriärmöjligheter, säger Louise Andersson, rektor på Vimmerby gymnasium.

Lärarna på Restaurangskolan vill puffa för alla möjligheter som utbildningen kan leda till.

– Man kan självklart bli kock, men också dietist, matskribent, personlig tränare, produktutvecklare i provkök, flygvärdinna…

Tidigare i veckan har de blivande niorna lagat olika varianter av lasagne och varit på studiebesök i köket på Astrid Lindgrens Värld. Som avslutning blir det trerätters.

– Det här har varit jättekul. Jag kan verkligen tänka mig att gå här, säger Reem Alsharif.

Peder Rannemalm och Edith Karlsson provsmakar tomatsåsen. "Mer örter?"
Peder Rannemalm och Edith Karlsson provsmakar tomatsåsen. "Mer örter?"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!