Vimmerby Handel: "Många har det tufft"

Signalerna från handeln i Vimmerby skiftar. ”Många har det tufft. Jag hoppas verkligen att vi slipper en massa butiksnedläggningar, det vore tragiskt”, säger Björn Johansson, Vimmerby Handel.

Björn Johansson driver Tempo i Vimmerby och är ordförande i Vimmerby Handel. "Riktigt tråkigt besked att en Vimmerbybutik läggs ner, det känns i bröstet".

Björn Johansson driver Tempo i Vimmerby och är ordförande i Vimmerby Handel. "Riktigt tråkigt besked att en Vimmerbybutik läggs ner, det känns i bröstet".

Foto: Elin E Elmström/arkiv

Vimmerby2020-05-12 07:00

Björn Johansson, ordförande i Vimmerby Handel, har varor att packa upp i sin livsmedelsbutik. Två pall papper ska fylla på i hyllorna.

– Nu börjar leverantörerna komma ifatt, det har ju varit brist på bland annat toa- och hushållspapper. Efterfrågan är fortfarande stor, men det är bättre balans nu.

Hans egen bransch har klarat sig lindrigt undan i coronakrisen.

– Vi klarar oss bra överlag, än så länge får man väl tillägga. Om det vänder vet man inte.

Svensk Handels senaste undersökning - från april - bland medlemsföretagen visar att företagens likviditetskris tilltar. Var tredje butik inom sällanköpshandeln uppger att de klarar max två månader under rådande omständigheter innan de tvingas lägga ner.

Beskedet att Hemma hos Emma tagit det beslutet gör Björn Johansson bedrövad.

– Det kommer blandade signaler från våra butiker. Klädbranschen har det tufft. Man hoppas ju in i det längsta att det värsta inte ska behöva hända, det här är riktigt tråkiga nyheter. Har man väl lagt ner är det svårt att öppna igen.

Vad kan ni i Vimmerby Handel göra för att stötta medlemmar?

– Inte mycket. Man kan stötta hur mycket som helst, men det som försvinner nu är pengar. 

Han sticker inte under stol med att han är orolig för coronakrisens effekter på handeln i Vimmerby.

– Visst är man orolig. Det värsta är att ingen av oss vet hur långdraget det här blir. Det finns ju inget slutdatum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!