Vimmerby Handel: "Andra städer är avundsjuka"

När Vimmerby Tidning samlar ett gäng ur Vimmerby Handels styrelse blir det tydligt att antalet idéer om hur staden ska utvecklas är enormt. "Det pirrar och känns spännande för att det är så mycket på gång", säger Camilla Sand.

Camilla Sand, Melina Franzén, Martina Andersson och Clara Johansson utgör knappt hälften av Vimmerby Handels styrelse och tillsammans vill de utveckla och förbättra handeln i Vimmerby. "Vi har en bra mix med högt till tak, alla törs säga vad de tycker", säger Martina Andersson.

Camilla Sand, Melina Franzén, Martina Andersson och Clara Johansson utgör knappt hälften av Vimmerby Handels styrelse och tillsammans vill de utveckla och förbättra handeln i Vimmerby. "Vi har en bra mix med högt till tak, alla törs säga vad de tycker", säger Martina Andersson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-04-02 20:00

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, Martina Andersson, hotellchef på Vimmerby stadshotell, Clara Johansson, ägare av Miltons guld och Melina Franzén, butikschef på Lindex sitter alla i Vimmerby Handels styrelse. Martina och Melina hoppade på i mars.

– Jag har suttit och tyckt väldigt mycket på alla möten och det var dags att hoppa in och vara med och hjälpa till, säger Melina Franzén.

– För min del handlade det om att jag kände att hotell- och restaurangbranschen inte fanns representerad i styrelsen. Jag tänker att det är bra om vi är flera eftersom alla branscher går hand i hand, säger Martina Andersson.

Clara Johansson har varit med i styrelsen i flera år och Camilla Sand beskriver sig som en "till och frånare."

– Jag har ju en liten butik och det är skillnad mot att vara en större butik eller kedja. Det var på grund av det som jag först fick frågan, för att representera de små butikerna, säger Clara Johansson. 

– Jag tycker att det blev en spännande konstellation med mycket nytt blod i år. Vi brinner alla för handeln och jag tycker att vi har påbörjat någonting bra, säger Camilla Sand.

undefined
"Vimmerby är lite unikt i det att det finns en egen handelsstyrelse. Jag har ju en butik i Vetlanda också och där existerar inte det. Här får man ett större engagemang från alla och det blir mer personligt", säger Melina Franzén, butikschef på Lindex.

Hur mår handeln i Vimmerby?

– Vimmerby går bra, när man börjar kolla på det. Stuneks satsar och vi får Rusta i cityläge, vilket är helt fantastiskt. Det kommer att dra folk till stadskärnan och vi får inte heller glömma att vi snart har ett spa mitt i stan också, säger Melina Franzén.

– Vi på stadshotellet gör vårt bästa första kvartal någonsin, vi slår alla tidigare rekord, säger Martina Andersson.

Anledningen till att handeln trots oroliga ekonomiska tider går så bra som den gör tror butikscheferna kan vara en effekt av det arbete som Vimmerby Handel gjorde under pandemin, med att få upp folks ögon för hur mycket som faktiskt finns här.

– Jag märker på helgerna att kunderna inte bara är Vimmerbybor, de kommer från Västervik, Oskarshamn och Eksjö eftersom vi har så många nischade butiker som vi inte får glömma bort. Vi har ett jättefint utbud i Vimmerby, säger Camilla Sand. 

– Sen hittar vi på saker. Skattjakten drog folk och många städer har inte sådant, de är avundsjuka på Vimmerby, säger Melina Franzén.

undefined
"Jag märker på helgerna att kunderna inte bara är Vimmerbybor, de kommer från Västervik, Oskarshamn och Eksjö eftersom vi har så många nischade butiker som vi inte får glömma bort. Vi har ett jättefint utbud i Vimmerby", säger Camilla Sand, här till vänster i bild.

Hur vill ni utveckla handeln? 

– Just nu är det mycket fokus på att få ihop föreningslivet med handeln och se till att det händer saker. Vi kör till exempel ett event där alla restauranger startar uteserveringarna samma dag, 28 april. Så fort någon gör något kan flera haka på och samarbetet är otroligt viktigt, säger Martina Andersson.

– Rådhustorget är fritt att använda och det finns inget som säger att föreningar inte kan synas här mer. Jag vill ha fasta marknadsstånd i Kajsa kavat-anda. Vi sneglar på Hultsfred och Kisa som lyckas bra med torgdagar på sommarn, säger Camilla Sand. 

Fler evenemang, gemensam utsmyckning, mer kultur på torget, kanske en öppen scen, mer liv på ytan utanför Rusta och Paris och så vidare. Idéer är långt ifrån någon bristvara i styrelsen, som alla säger att de försöker förmedla en positiv anda.

 – Vi har en bra mix med högt till tak, alla törs säga vad de tycker, säger Martina Andersson.

– Jag ser inget fokus på att någon butik lägger ner hit och dit utan det är snarare så att det pirrar i kroppen och känns spännande för att det är så mycket på gång. Vi ser fram emot våren och sommaren, säger Camilla Sand. 

Vimmerby Handel

Vimmerby Handels styrelse består av: 

Ordförande Beathe Skaate.

Sekreterare Camilla Sand.

Kassör Håkan Rosin.

Ledamöter Michael Karlsson, Clara Johansson, Thomas Svärd, Elisabeth Wolmeryd, Martina Andersson och Melina Franzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!