Vimarhems styrelse tar till sig kritiken

Vimarhems styrelse tar till sig kritiken efter granskningen och ska jobba bort de brister som pÄpekas.

Michael Svensson (S) Àr ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem som nu ska jobba bort de brister som kommit fram i den extra granskningsrapporten.

Michael Svensson (S) Àr ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem som nu ska jobba bort de brister som kommit fram i den extra granskningsrapporten.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-09 06:00

LĂ€s mer: Rapporten: Brister i Vimarhems ledning

– Allvarligast Ă€r att ingen har upptĂ€ckt det hĂ€r tidigare, sĂ€ger ordföranden Michael Svensson (S) pĂ„ en presstrĂ€ff efter att styrelsen haft en diskussion om den extra granskningsrapport som slĂ€pptes i början av veckan.

Men skrivelsen dÀr bolagets ledande tjÀnstemÀn ger sin syn pÄ rapporten vill han inte lÀmna ut.

– Det Ă€r ett arbetsmaterial och ett underlag för vĂ„rt fortsatta arbete, sĂ€ger Michael Svensson.

LÀs mer: Vimarhem fÄr kritik för 2017

Som vi tidigare berÀttat anser den extra granskningen att det saknas vÀsentliga styrdokument för ledningsarbetet i Vimarhem. Granskningen kommer ocksÄ fram till att styrelsens och VD:s styrning, ledning och uppföljning endast i begrÀnsad utstrÀckning varit tillrÀcklig under 2017.

– Vi tar lĂ€rdom och gĂ„r vidare. Vi ska ta fram underlag för vilka de vĂ€sentliga styrdokument som saknas Ă€r och Ă„tgĂ€rda det, sĂ€ger Michael Svensson.

Det han finner allvarligast Àr att det först nu upptÀcks att vÀsentliga dokument för arbetet i bolaget saknas.

– Ingen, inte ens de auktoriserade revisorer vi anlitar, har tidigare noterat de brister som nu pĂ„pekas.

Han pekar ocksÄ pÄ inslag som han saknar i rapporten.

– Det Ă€r synd att man inte belyser positiva punkter i bolaget. Vi gör exempelvis en rekordstor vinst pĂ„ drygt nio miljoner 2017. Det nĂ€mns inget om bolagets vĂ€lskötta ekonomi, sĂ€ger han.

Michael Svensson anser att kritiken om brister i rutiner för attestering till stora delar Àr berÀttigad.

– Det Ă€r inte bra att en underordnad attesterar kostnader som en överordnad har. Det Ă€r en beroendestĂ€llning.

– Samtidigt finns situationer dĂ€r det Ă€r svĂ„rt vem ska attestera. Ett exempel Ă€r om styrelsen gĂ„r ut och Ă€ter lunch. Alla Ă€r attestanter, men ingen fĂ„r attestera sig sjĂ€lv, sĂ€ger han.

Rapporten betonar ledamöternas lojalitetsplikt gentemot bolaget. Det innebÀr bland att bolagets bÀsta och affÀrsmÀssighet ska sÀttas före partipolitiska intressen.

– Det kan vara svĂ„rt. Vi Ă€r Ă€ndĂ„ ett kommunalt bolag med mĂ„nga mjuka vĂ€rden och stöttar föreningar och olika projekt. Vi har lĂ€genheter för kvinnojouren. Det Ă€r mer samhĂ€llsnytta Ă€n strikt affĂ€rsmĂ€ssighet.

Trots turbulens om trygghetsboenden, den hastiga extra granskningen och nu en eventuell tomtförsÀljning tycker Michael Svensson att relationen Àr bra mellan kommunen och Vimarhem.

– Vi löser de situationer som uppstĂ„r och bygger förskolor och gruppboende Ă„t kommunen.. TjĂ€nstemĂ€nnen i bolaget har haft det jobbigt nu, men gör ett jĂ€ttebra jobb.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!