Vargen observerad i grannkommun

Vid 9.40-tiden pÄ fredagen ser en kvinna ett djur pÄ 50 meters avstÄnd, som hon bedömer Àr en varg. Detta sker lÀngs ett motionsspÄr i Oskarshamn.

Kvinnan som gjorde synobservationen av en misstÀnkt varg pÄ fredagsförmiddagen i Oskarshamn hann dock inte fÄ upp mobilen tillrÀckligt snabbt för att kunna ta en bild. Den hÀr bilden Àr en Àldre bild frÄn Norge.

Kvinnan som gjorde synobservationen av en misstÀnkt varg pÄ fredagsförmiddagen i Oskarshamn hann dock inte fÄ upp mobilen tillrÀckligt snabbt för att kunna ta en bild. Den hÀr bilden Àr en Àldre bild frÄn Norge.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Vimmerby2023-11-24 19:30

Kvinnan rapporterar i appen Scandobs att hon Àr sÀker pÄ att det Àr varg, men eftersom hon inte hann fÄ nÄgon bild pÄ djuret Àr den inte möjlig att bekrÀfta eller dementera för lÀnsstyrelsen.

Den skulle dock kunna tyda pÄ att vandringsvargen, som dödat tamboskap i SkÄne, Blekinge och Kalmar lÀn nu Àr pÄ vÀg vidare norrut.

– Jag har varit i kontakt med henne och hennes uppfattning Ă€r att det Ă€r en varg, och det kan det mycket vĂ€l vara. Risken Ă€r vĂ€l att den kommer upp mot VĂ€stervik ocksĂ„, historiskt sett har ju vandringsvargarna följt en kust nedĂ„t, och en annan kust uppĂ„t, sĂ€ger Johan Segergren, kvalitetssĂ€krare pĂ„ lĂ€nsstyrelsen.

– Det hĂ€r Ă€r en indikation, sĂ„ god som nĂ„gon.

I övrigt har det varit lugnt med observationer de senaste dagarna. Hans önskan Àr att fÄ in en bild eller ett spÄr i snö, som gör att man med sÀkerhet kan slÄ fast vargens vÀg.

Skyddsjakten pausades som bekant under torsdagen sedan Svenska Rovdjursföreningen överklagat lÀnsstyrelsens beslut. Det Àr nu upp till förvaltningsrÀtten att avgöra nÀsta steg.

Avdelningschef Anders Karlsson pĂ„ lĂ€nsstyrelsen berĂ€ttar att de skickat in dna-prov frĂ„n angreppen i lĂ€net för att med sĂ€kerhet kunna slĂ„ fast att det Ă€r samma individ som angripit fĂ„r i TorsĂ„s, Trekanten, Ålem och MönsterĂ„s.

– Än sĂ„ lĂ€nge har vi bara rörelsemönster pĂ„ att det Ă€r samma. 

Vet du nÀr förvaltningsrÀtten kan komma med sitt avgörande?

– Nej, det vet jag faktiskt inte. Men vi har fem dagar pĂ„ oss att yttra oss, sedan fĂ„r vi se, sĂ€ger Karlsson. 

Observationen

Oskarshamnskvinnan skriver i appen Scandobs:

"Kom ner frÄn blÄa slingan (dÀr man kan vika av) pÄ mtb-spÄret. Hade min hund lös pÄ morgonpromenaden. Ser att det stÄr en varg 50 meter framför. Större Àn min labbetik pÄ 60 hög mankhöjd. Syns tydligt att det Àr en varg. /.../ Vargen kollar en stund sedan lunkar in i skogen. Riktning mot TrattvÀgenhÄllet."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!