VÀljer att hÄlla stÀngt - SÄ ser Àgaren pÄ framtiden

Kalles Lek och Lattjo i Vimmerby hÄller tvÀremot mÄnga liknande verksamheter stÀngt. "Det Àr mitt sÀtt att ta ansvar", sÀger Àgaren Maria Carlsson. Men nÀr kommer leklandet kunna öppna?

Maria Carlsson pÄ ett ödsligt Kalles Lek och Lattjo som vÀljer att hÄlla stÀngt i fortsÀttningen sÄ lÀnge som smittspridningen ligger pÄ en hög nivÄ i samhÀllet.

Maria Carlsson pÄ ett ödsligt Kalles Lek och Lattjo som vÀljer att hÄlla stÀngt i fortsÀttningen sÄ lÀnge som smittspridningen ligger pÄ en hög nivÄ i samhÀllet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-14 06:00

Verksamheten slog upp portarna 2014 och har lockat mĂ„nga barn till lek genom Ă„ren. Ägaren Maria Carlsson Ă€r nöjd med hur verksamheten har utvecklats genom Ă„ren och kunde efter 2019 summera ett rekordĂ„r.

– Det var vĂ„rt klart bĂ€sta Ă„r. Mycket tack vare att vi drog igĂ„ng en verksamhet med catering dĂ„. Jag hade insett att vi behövde en gren till för att klara oss dĂ„ leklandet Ă€r vĂ€ldigt beroende av vilken vĂ€derlek som rĂ„der. Genom att leverera mat till festligheter som exempelvis bröllop och födelsedagar sĂ„ sĂ€krade vi en bredare sysselsĂ€ttning, sĂ€ger Maria Carlsson.

2020 började ocksÄ bra, men i mars tog det tvÀrstopp i samband med att coronapandemin och dess följder var ett faktum. NÀr Äret med pandemin ska summeras konstaterar Maria Carlsson att man haft helt stÀngt i nÀstan ett halvÄr och öppet med begrÀnsningar i ytterligare ett par mÄnader.

– Vi stĂ€ngde helt nĂ€r pandemin bröt ut i mars och kunde börja öppna upp igen efter midsommar med ett begrĂ€nsat antal besökare. FramĂ„t hösten började det kĂ€nnas alltmer positivt, men sĂ„ tog smittspridningen fart pĂ„ allvar och den 11:e november tog vi beslutet att stĂ€nga helt igen, sĂ€ger Maria Carlsson.

NÀr tror du att ni kan öppna igen?

– I dagslĂ€get ser jag ingen möjlighet att öppna med den smittspridning som rĂ„der. Vi kommer att ha stĂ€ngt januari ut i första hand och invĂ€nta nya besked om lĂ€ttnader av restriktioner innan vi övervĂ€ger att komma igĂ„ng igen, sĂ€ger Maria Carlsson.

Flera lekland pÄ andra orter har valt att fortsÀtta hÄlla öppet utifrÄn de restriktioner som finns Àven pÄ senare tid, men Maria Carlsson resonerar annorlunda.

– Jag kĂ€nner att det Ă€r jĂ€tteviktigt att vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen. Att hĂ„lla stĂ€ngt Ă€r mitt sĂ€tt att ta ansvar. Det Ă€r ett högt pris att betala, men det Ă€r jag beredd att göra nĂ€r lĂ€get Ă€r som det Ă€r, sĂ€ger hon.

Finns det en grÀns för hur lÀnge ni har rÄd att hÄlla stÀngt?

– Det Ă€r klart att det inte gĂ„r att ha det hur lĂ€nge som helst, men vi försöker hĂ„lla hoppet uppe i vĂ€ntan pĂ„ att kunna öppna igen och hoppas innerligt att besökarna hittar tillbaka hit igen nĂ€r vi kan det, sĂ€ger Maria Carlsson.

Hur har ni klarat 2020 ekonomiskt?

– Det Ă€r klart att det har varit tufft. All vĂ„r extrapersonal som gĂ„r in och jobbar timmar har tappat den möjligheten, VĂ„ra fyra tillsvidareanstĂ€llda har varit korttidspermitterade sĂ„ pĂ„ sĂ„ vis har vi fĂ„tt tĂ€ckning för en del kostnader. Även om vi Ă€ger vĂ„r lokal och inte behöver tĂ€nka pĂ„ hyran sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ mĂ„nga fasta kostnader som inte gĂ„r att komma ifrĂ„n och dĂ„ blir det ju tufft nĂ€r inkomsterna Ă€r begrĂ€nsade. Vi har Ă€ven sökt de omstĂ€llstĂ€llningsstöd som finns och det var inte svĂ„rt att klara kraven för det. Exempelvis hade vi en omsĂ€ttning i maj 2020 som bara var pĂ„ tre procent av den vi hade samma mĂ„nad 2019, sĂ€ger Maria Carlsson som Ă€ndĂ„ Ă€r lite tudelad över att ta emot statliga bidrag.

– Jag Ă€r förstĂ„s glad över det stöd man kan fĂ„, men har samtidigt stor förstĂ„else för att resurserna behovs i vĂ„rden och omsorgen i första hand.

Leklandet Àr vanligtvis fyllt av lekande barn med glada skratt och ger ett ödsligt intryck nÀr det stÄr tomt.

– NĂ€r jag suttit ensam pĂ„ kontoret pĂ„ sistone har jag tĂ€nkt pĂ„ hur mycket jag saknar allt liv och rörelse i lokalen. Jag hoppas verkligen att allt kan bli som vanligt snart igen, sĂ€ger Maria Carlsson.

Kalles Lek och Lattjo har ett tufft Är bakom sig men Maria Carlsson Àr ÀndÄ hoppfull om framtiden.
Kalles Lek och Lattjo har ett tufft Är bakom sig men Maria Carlsson Àr ÀndÄ hoppfull om framtiden.
SĂ„ var Ă„ret med pandemin

2020 har varit ett turbulent Är för Kalles Lek och Lattjo.

* I mars mÄnad stÀngdes verksamheten helt i samband med att coronapandemin var ett faktum.

* Efter midsommar öppnade leklandet upp igen i begrÀnsad omfattning.

* NÀr verksamheten började ta fart igen pÄ hösten kom nÀsta vÄg med ökad smittspridning och verksamheten stÀngdes den 11:e november.

* Leklandet har varit stÀngt sedan dess och kommer öppna igen först nÀr lÀget tillÄter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!