Uppmaningen: "Var försiktiga och vaccinera er"

Faran är inte över. Inför den kommande skolstarten ökar smittspridningen – igen. "Nyckeln är att så många som möjligt vaccinerar sig", säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Från och med måndag är Staffan Sylvan tillförordnad smittskyddsläkare i Kalmar län. Han ersätter Lisa Labbé Sandelin. Hon kommer vara tjänstledig under resten av året för att arbeta med en doktorsavhandling om ovanliga fästingburna infektioner.

Från och med måndag är Staffan Sylvan tillförordnad smittskyddsläkare i Kalmar län. Han ersätter Lisa Labbé Sandelin. Hon kommer vara tjänstledig under resten av året för att arbeta med en doktorsavhandling om ovanliga fästingburna infektioner.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-19 15:14

Den senaste veckan har det varit 91 nya coronafall i Kalmar län. Det kan jämföras med 157 fall under hela juli månad.

Om vi tittar på de lokala siffrorna har Västervik, Vimmerby och Hultsfred stått för drygt 20 procent av de nya fallen. Även om det fortfarande är på låga nivåer, jämfört med i våras, är trenden oroväckande.

Med anledning av det kallade Region Kalmar län till en presskonferens under torsdagen. Det bjöds inte på några större överraskningar. Inga nya rekommendationer eller förändringar. Därmed kan den kommande skolstarten genomföras som planerat – med undervisning på plats.

Men budskapet på presskonferensen var ändå tydligt: allmänheten inte får slappna av. 

– Det som är A och O är att fler vaccinerar sig. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och minskar smittspridningen till familj, vänner och sköra anhöriga men tar inte bort den helt. Därför är det så viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som funnits under lång tid även om man är vaccinerad, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon hade sällskap av Staffan Sylvan – som blir ny smittskyddsläkare i Kalmar län från och med måndag. 64-åringen från Stockholm ersätter då Lisa Labbé Sandelin som kommer vara tjänstledig under hösten.

Han har tidigare varit smittskyddsläkare i Uppsala län och är väl insatt i coronasituationen. Inför skolstarten och hösten varnar Sylvan för deltavarianten. Han nämner England som ett varnande exempel, där just delta har dominerat i skolans värld.

– Deltavarianten är mer smittsam än bland annat influensa och ligger i nivå med vattkoppor. Den är svårare att få kontroll över, men vi kan häva den genom att vaccinera oss, säger Staffan Sylvan.

Det är fortfarande 19 procent av befolkningen i Kalmar län, vilket motsvarar cirka 38 000 personer, som ännu inte har vaccinerat sig eller bokat någon tid.

Under sommaren är det främst ovaccinerade personer som har drabbats. Flera av fallen kan kopplas till utlandsresor, i bland annat Spanien och Ryssland.

– Har man varit utomlands ska man vara försiktig med sitt umgänge den första veckan. Det är en enkel sak att göra, säger Lisa Labbé Sandelin.

Till sist: Samtidigt som smittan ökar igen minskar trycket på sjukvården i länet. Enligt den senaste dygnsrapporten är det ingen patient som är inskriven för covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!