Följde lagen men borde gjort mer åt upphandlingen

Kommunen följde både lagen om offentlig upphandling och rutinerna för upphandling när det uppmärksammade ledarskapsprogrammet upphandlades 2020. Men man borde gjort mer för att få fler anbud.

En färsk granskning visar att kommunen följt lagen och de lokala rutinerna vid upphandlingen av det uppmärksammade ledarskapsprogrammet.

En färsk granskning visar att kommunen följt lagen och de lokala rutinerna vid upphandlingen av det uppmärksammade ledarskapsprogrammet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-16 11:56

Det framgår av den granskning kommunstyrelsen beställt.

Upphandlingen genomfördes 2020. Ett 40-tal intressenter laddade ner det digitala underlaget, 35 av dem var företag. Men enda anbudet kom från Arbetscoaching AB som även vunnit de tidigare upphandlingarna 2012 och 2016.

Därför räckte det att anbudsgivaren levde upp till kraven i underlaget. Någon mer utvärdering av gjordes inte, enligt granskningsrapporten.

Anbudet antogs av kommunstyrelsen och Arbetscoaching fortsätter att utbilda kommunala chefer i ledarskap fram till 2027. Totalt räknar kommunen att det kostar en miljon om året.

Det finns dock inga anmälningar om jäv eller annat mot kommunens tilldelningsbeslut från någon annan aktör.

Eftersom bara ett företag lämnat anbud även 2016 anser granskningen att kommunen borde gjort mer för att få in fler anbud 2020.

Granskningen visar även att Vimmerby kommuns köp av tjänster står för cirka 30 procent av företags totala omsättning. Ernest&Young, som gjort granskningen finner inget anmärkningsvärt i det.

Man noterar en viss ökning av omsättning och vinst från 2012, men att det senare återgått till motsvarande nivåer som varit före 2012.

Även relationen mellan Arbetscoachings Erica Grawe och kommundirektören Carolina Leijonram, som varit beställare vid de två tidigare upphandlingarna, men inte 2020, har granskats på grund av mediauppgifter om jäv. 

Granskningen kommer fram till att de yrkesmässigt känt varandra länge, men kan utifrån det inte avgöra om de är privata vänner.

– Vi har aldrig varit privata vänner. Eftersom jag inte beställt utbildningen och den nu aktuella granskningsrapporten har jag inga kommenterar till det, säger Carolina Leijonram.

Kommunen har tackat nej till Ernest&Youngs förslag att granska e-postkommunikationen mellan kommundirektören och konsulten. 

Samma besked ger kommunstyrelsen om förslaget att även granska de två tidigare upphandlingarna.

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande:

– Vi tycker inte att det är lämpligt att vi som sittande kommunstyrelse låter granska tidigare kommunstyrelsers beslut och när det gäller historisk e-post går det inte att få fram så långt tillbaka, säger han.

– Vi har fortsatt fullt förtroende för alla berörda aktörer och för den här utbildningen som vi vet ger bra resultat, inte bara hos oss, utan i många kommuner.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen och säger att kommunstyrelsen inte vill låta granska beslut tagna av tidigare kommunstyrelser.
Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen och säger att kommunstyrelsen inte vill låta granska beslut tagna av tidigare kommunstyrelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!