Ostkakemästaren från Flaka uppmärksammas i ny film

På torsdag är det dags för "Kalmar läns Matmirakel" att sända videon från när de gästar Frödinge Mejeri. Dessutom träffar de mästarnas mästare i ostkakebakning, Ulla Nilsson i Flaka.

Ulla Nilsson berättar att hon har bakat ostkaka under stora delar av sitt liv.

Ulla Nilsson berättar att hon har bakat ostkaka under stora delar av sitt liv.

Foto: Pressbild

Vimmerby2022-11-02 05:30

På torsdag sänds det åttonde Youtube-avsnittet av "Kalmar läns Matmirakel", där tittarna får hänga med till Frödinge Mejeri och där programledaren besöker Ulla Nilsson i Flaka för att baka hennes ostkaka.

Ulla Nilsson har bakat ostkaka i större delen av sitt liv och vann ostkake-tävlingen 2012 samt Ostkakemästarnas mästare, där tidigare vinnare mötte varandra. Att hon nu delar med sig av sitt recept i detta projekt känns självklart.

undefined
Madeleine Petersson gästar Ulla Nilsson i Flaka för att baka hennes alldeles egna ostkaka.

– Det är så spännande, jag blir ju nästan lite överraskad och stolt över det. Jag tycker att sådant man har lärt sig i sin barndom vill man föra vidare. En del är så hemliga men det är inte jag, säger hon.  

Under tolv avsnitt får tittarna fördjupa sig i länets mathistoria och vad som präglar våra olika kommuner. Att det är ostkaka som lyfts i Vimmerbyavsnittet är en självklarhet, enligt programledaren Madeleine Petersson.  

– Det finns världens största ostkakefabrik här och det kändes fantastiskt. Både Ulla Nilsson och Frödinges produktionschef Anders Törngren är väldigt härliga personer som kommer gå genom rutan. 

undefined
När Madeleine Petersson gästar Frödinges produktionschef Anders Törngren i fabriken bjuds det på ostkaka.

Kalmar kommun är projektägare och det är 17 aktörer tillsammans med Kalmar läns museum som är involverade. Enligt Madeleine Petersson är målet att lyfta det lokala mat- och kulturarvet både för lokalbor samt bidra till besöksnäringen. 

Avsnitten visas på Youtube för att kunna vara tillgängliga för alla som vill titta.

– Vi vill informera och att man ska bli nyfiken på kommunens mat. Det är många som hör av sig och tycker att det är jättekul.

Madeleine Petersson berättar att de kommer publicera Ulla Nilssons recept på deras hemsida i samband med att programmet lanseras under torsdagen. Ulla Nilsson uppskattar även Frödinges ostkaka mycket.

– Jag tycker att den är jättegod och det är roligt att de kan göra det mer till vardagsmat. Det är ett stort plus.

undefined
Ulla Nilsson tycker om att lära ut sitt recept till alla som är intresserade. Här står hon med Madeleine Petersson.

Hon berättar att hon minns när det var mer av en festmåltid i samband med bjudningar – då tillgängligheten på vissa råvaror inte var lika utbredd. 

På frågan om hur hon upplever det i dag svarar hon att ostkakan har blivit mer populär igen de senaste åren, exempelvis som en effekt av pandemin.

– Den har fått en renässans och vi har kommit in i en annan tidsålder, att man ska vara hemma och laga mer mat. 

undefined
Ulla Nilsson berättar att hon har bakat ostkaka under stora delar av sitt liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!