Tre skogsbränder på två veckor runt Rumskulla

Målen, Viggesbo och Norra Kvill. Tre skogsbränder på två veckor. Alla i Rumskullatrakten. Bortsett från torkan ser vare sig polis eller räddningstjänst något samband mellan bränderna. Samtidigt stiger oron för nya bränder i takt med temperaturen.

Skogsbranden intill nationalparken i Norra Kvill härjade i besvärlig terräng med branta berg. Det gjorde att räddningsstyrkan bland annat fick en del problem med att hålla trycket i slangarna på grund av höjdskillnaden.

Skogsbranden intill nationalparken i Norra Kvill härjade i besvärlig terräng med branta berg. Det gjorde att räddningsstyrkan bland annat fick en del problem med att hålla trycket i slangarna på grund av höjdskillnaden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-06-14 05:00
undefined
Roger Linder är jourhavande räddningsledare vid räddningstjänsten i Vimmerby. Han ser inget annat samband mellan de tre bänderna i Rumskulla än just torkan. "Det är extremt torrt nu" säger han.

– Det är extremt torrt, så vi går nästan som på tå av oro för nya larm. Det går så oerhört snabbt om det börjar brinna nu, så det gäller att vara ytterst försiktig, säger Roger Linder, jourhavande räddningsledare vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Den 25 maj började brandlukt sprida sig i närheten av byarna Brånhult och Målen öster om Rumskulla. Flera räddningstjänster larmades ut och snart lokaliserades en brand i området. Ungefär 10 000 kvadratmeter brann den gången och även helikoptrar deltog i släckningsarbetet. Först sex timmar efter larmet kunde räddningsinsatsen på plats avslutas.

 Den 31 maj upptäckt brandflyget en rökpelare från en udde intill sjön Hjorten nära Viggesbo, väster om Rumskulla.  Den branden var av mindre omfattning och begränsades till cirka 1 000 kvadratmeter.

undefined
En brandman bekämpar branden nära Målen den 25 maj.

Den 9 juni fick en förbipasserande syn på lågor i skogen intill vägen mellan Ventzelholm och Gullringen i direkt närheten av Norra Kvills nationalpark. En omfattande räddningsstyrka larmades ut från fem stationer. Personalen lyckades omringa branden och förhindra fortsatt spridning i den bergiga och branta terrängen. Även här backade både helikopter och flygplan upp med omfattande insatser från luften för vattenbomba brandområdet. Även det släckningsarbetet pågick i mer än sex timmar.

Gemensamt för alla tre bränderna som inträffat en mil från varandra är att det inte finns någon fastslagen orsak.

– Vi ser inget annat samband än torkan och brandorsak är polisens sak, säger Roger Linder.

undefined
Minst 60 000 kvadratmeter eller sex hektar om man så vill brann innan styrkan omringat branden och med stöd av helikoptrar och flygplan kunde släcka ner elden.

Enligt kommunpolis Håkan Karlsson i Vimmerby har ingen av de tre aktuella bränderna föranlett någon polisutredning.

– Det gör vi i regel bara om räddningstjänsten anser att det finns skäl för det. Skogsbränder är svårlösta. Det kan vara en glasskärvor eller en fimp som någon kastat om branden börjat intill en väg. Är det nära en badplats eller en rastplats kan det rör sig om grillning. Sånt kan pyra i flera dagar, men det är svårt att komma vidare med, säger han.

Sen drygt två veckor tillbaka råder eldningsförbud. Det innebär att man bara får grilla i särskilda grillanordningar ute i markerna och med briketter.

– Ved är inte tillåtet, bara briketter. Inte engångsgrillar heller, markerar Roger Linder.

En helikopter vattenbombar området när Norra Kvills nationalpark i fredags.
En helikopter vattenbombar området när Norra Kvills nationalpark i fredags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!