Liv Astrid öppnar tatuerarstudio och konsthall

Lokalen på Storgatan i Vimmerby har ekat tom sedan slutet av november då Hälsokraft slog igen. Nu får den nytt liv när Huldra Studio slår upp portarna.

Liv Astrid Kvamsdal hoppas även kunna hitta någon att dela den stora lokalen med: "Det kan vara vad som helst men någon som är sugen på att vara här och där personkemin passar".

Liv Astrid Kvamsdal hoppas även kunna hitta någon att dela den stora lokalen med: "Det kan vara vad som helst men någon som är sugen på att vara här och där personkemin passar".

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-05-20 16:30

Huldra Studio flyttar in på Storgatan och från och med den 11 juni blir där alltså tatuerarstudio samt konst och hantverksutställning.

– Huldra är ett gammalt folkväsen som var urskön framifrån men hade en svans eller ett stort svart hål i ryggen. Jag har norskt påbrå och en huldra är ett väsen som funnits med i min barndoms sagor, säger ägaren Liv Astrid Kvamsdal. 

Liv Astrid har arbetat som tatuerare i sju år och kommer senast från tatueringskollektivet Narval Studio i Stockholm. Nu hoppas hon att Vimmerby ska ge henne det lugn och sammanhang som hon söker.

– Jag åkte förbi Vimmerby och blev kär i staden. Jag tror att det kan bli bra här. En tatuering är en livsinvestering och jag vill skapa en trygg plats här dit både 18-åringen som ska skaffa sin första tatuering och den mer erfarne vågar komma och känner sig trygg.

Tror du att det finns en marknad för tatueringar här i Vimmerby?

– Ja de tror jag absolut. Jag har redan fått mycket positiv feedback och folk som hör av sig och vill boka tid. Jag har faktiskt aldrig sett så många med tatueringar på ett och samma ställe. Varannan person på matbutiken har en, skrattar Liv Astrid.

Men stilen som Huldra Studio erbjuder kanske är något annorlunda mot den mer traditionella.

– Jag gör inte de klassiska dödskallarna, rosorna och skuggningarna som Miami Ink. Min stil är växter, blommor, gulliga djur och mönster. Det är inte så mycket realism. Jag gör även en del mörka och läskiga karaktärer. Jag gör mycket utan maskin, med så kallad hand poke, vilket är lite mjukare och snällare än maskin och därför blir också min stil lite annorlunda. Men jag gör med maskin också. 

undefined
Huldra Studio tatuerar inte i traditionell stil och även om maskin finns görs det mesta genom hand poke, som är ett mindre smärtsamt sätt att tatuera sig.

Konsten och hantverket hoppas Liv Astrid att andra förmågor ska kunna bidra med.

– Jag har inte så många kontakter ännu men jag hoppas kunna hålla utställningar och vernissager här. Jag är väldigt intresserad av var gränsen mellan konst och hantverk går och vad som säger att hantverk inte är konst. Jag vill gärna ställa ut bruksföremål.

Förutom att själv öppna upp en tatuerarstudio hoppas Liv Astrid kunna ta in gästtatuerare med andra stilar och även anordna tatueringsfestival.

– I Huskvarna finns en av de större mässorna i Sverige och det finns många riktigt duktiga tatuerare i området. Jag vill försöka arrangera en liten minifestival med kanske 10 tatuerare i olika stilar som man kan gå till. 

Liv Astrid Kvamsdal har arbetat som tatuerare i sju år, nu satsar hon på den egna verksamheten Huldra Studio.
Liv Astrid Kvamsdal har arbetat som tatuerare i sju år, nu satsar hon på den egna verksamheten Huldra Studio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!