En av Sveriges mest hemliga herrgårdar finns i Vimmerby

Ett gömt palats mitt på Södermalm, Selma Lagerlöfs barndomshem och så en anrik gård utanför Vimmerby. Vad har de gemensamt?

Wennebjörke Gård utanför Vimmerby.

Wennebjörke Gård utanför Vimmerby.

Foto: Privat

Vimmerby2024-05-06 18:00

Svaret är att de alla lyfts fram när Expressens "Sköna hem" (enligt egen utsago Sveriges största inredningsmagasin) listar landets vackraste och hemligaste herrgårdar och palats.

Nummer sex på listan är nämligen Wennebjörke gård utanför Vimmerby, som i andra generationen drivs av familjen Andersson med Karin Andersson i spetsen.

Av vilken betydelse är det att hamna på den här typen av lista?

– Det betyder jättemycket för vår familj och det är jättekul att det blev så. Vi älskar Wennebjörke gård och den platsen är väldigt viktig för oss, säger Karin Andersson.

undefined
Karin Andersson övertog Wennebjörke Gård 2017.

Hon betonar att hon är stolt över det arbete hennes föräldrar gjort med gården tidigare och att hon är mån om att fortsätta ta hand om gården.

Att Wennebjörke gård fått en plats i listan fick Karin veta via en vän till familjen som ringde och berättade att gården finns att läsa om i Expressen.

undefined
Wennebjörke Gård ligger vid sjön Krön.
undefined
Vennebjörketrakten sedd från luften.

Håller du med om att det är en av Sveriges mest vackra och hemliga herrgårdar?

– Ja, det gör jag. Absolut!

Såhär skriver Sköna Hem om platsen:

"I Vimmerby utanför Småland ligger Wennebjörke gård, med fantastisk utsikt över sjön Krön, sjönära tennisbana och eget bastuhus. På 1800-talet låg här en timrad bondstuga i rött, och trots att husets äldsta delar från 1650 finns kvar är byggnaden i dag mer av en blandning av herrgård, slott och sommarnöje. Dagens eleganta utseende är resultatet av ägaren Ragnar Winqvist, som på 1920-talet lät bygga ut originalhuset och sedan drev det som ett pensionat"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!