Spana fladdermöss på semestern

Forskare ropar efter hjälp att kartlägga Sveriges fladdermus bestånd. I Vimmerby finns en av de ovaligare arterna.

Genom att kartlägga vart fladdermössen bor hoppas forskarna kunna veta hur klimat- och landskapsförändringar påverkar djuren.

Genom att kartlägga vart fladdermössen bor hoppas forskarna kunna veta hur klimat- och landskapsförändringar påverkar djuren.

Foto: Allan Karlsson

Vimmerby2019-07-05 09:30

Genom hemsidan batmapper hoppas forskare få in allmänhetens observationer för att öka kunskapen om djuren. Biolog Thomas Johansson på Länsstyrelsen i Kalmar menar att det i Vimmerby finns en anledning att vara extra uppmärksam.

– Det är bra om Vimmerbyborna har lite koll. Vi gjorde en större inventering 2005 där vi tittade på vilka kommuner som hade fladdermöss. Här i länet har vi ett 15-tal arter. I Vimmerby finns en lite ovanligare art som heter barbastell. De gillar bland annat lite äldre barrskog och hamlade träd. Det är något att vara stolt över och vara rädd om.

Hur det gått för den sällsynta arten sedan inventeringen kan inte Thomas Johansson svara på.

– Det finns tecken på att artantalet ökat generellt i Sverige men jag kan inte s vara på om det gjort det i Vimmerby och någon ny inventering har vi inte planer på i nuläget.

De kommunbor som vill vara med i kartläggningen som drivs av forskare på Stockholms Universitet behöver dock inte vara artexperter, det räcker att se att det är en fladdermus och helst veta vart de bor.

Barbastell fladdermusen

Barbastellen har i sitt kärnområde i norra Småland och södra Östergötland oftast tillhåll i eller nära byar i skogslandskapet, till stor del belägna på hög höjd över havet. Miljöerna kännetecknas av äldre genuin gårdsbebyggelse, ofta i byar med flera näraliggande gårdar och ladugårdar. I omgivningarna finns vanligen rikligt med äldre, grova hamlade träd och andra äldre lövträd, beteshagar och ängar, gärna med översilningsmark och kärr. Trädgårdar av äldre typ, icke alltför intensivt skötta, utgör också en viktig jaktbiotop. Barbastellerna jagar mest i närområdet kring kolonierna men gör också regelbundet besök i skogsområdena runtom och jagar där i äldre typ av skog som ännu bär spår av utmarksbete. Arten är speciellt inriktad på att ta fjärilar, framför allt småfjärilar, men tar även flera andra smådjursgrupper, som tvåvingar och spindlar.

Källa: Artfakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!