Snatterier är ett problem för butiker i Vimmerby

Butikssnatterierna är ett problem för butiker i Vimmerby. Stölder ger minskad vinstmarginal. Det är viktigt att alltid polisanmäla stölderna och snatterierna.

Herrhattar finns även i rött för den som inte visste.

Herrhattar finns även i rött för den som inte visste.

Foto: Sven Vejde

Vimmerby2023-07-23 06:00

– Det är alla åldrar som stjäl och de har blivit alltmer finurliga, säger Anne-Marie Hällmar som äger klädesbutiken Kahnli på Storgatan.

Butiken startade 1951 av hennes far och har sedan dess varit ett stadigt inslag i Vimmerbys gatubild. Ett myller av jackor, klänningar, kostymer, underkläder och så mängder av hattar möter besökaren. Hattar av olika sorter och olika slag är lite av en specialitet. Kahnli är den butik som säljer flest Stetsonhattar i Sverige berättar hon inte utan stolthet. Utbudet är brett. Från den klassiska Stetsonhatten i vintermodell till den mer cowboyinspererade sommarmodellen.

1991 övergick butiken helt i Anne-Marie Hällmars ägo. Trots att hon nu är pensionär så gillar hon att jobba och ha butiken öppen. Men det som tynger dock är de senaste 10 åren är en ökad tendens till snatterier.

 – De tar vinsten. Det går inte att driva ett företag då, säger Anne-Marie Hällmar. Man frågar sig själv om det är lönt att fortsätta. Det är hemskt att de som snattar ska bestämma om man ska vara kvar eller inte.

Kvinnorna är värst säger hon och lotsar mig fram till ställningen för klänningar.

– De tar gärna de finaste sidenklänningarna, säger Anne -Marie Hällmar, och tar fram en klänning och visar upp den och så berättar hon om alla andra personer som stulit.

– De är i alla åldrar. Det kan vara småungar i 10-årsåldern. Har en kompis med sig och så har de en stor ryggsäck. De tömde en hel ställning med livremmar. De har varit här flera gånger.

Men bilden av ett det skulle vara fler och fler snatterier i butikerna bekräftas inte av handlarnas egen organisation Vimmerby Handel.

– Vi kan inte se en tendens till att det skulle ske fler snatterier idag än för ett par års sedan, säger ordföranden Beathe Skaate i Vimmerby Handel, vissa butiker kan ha större problem än andra.

Vimmerby Handel vill att medlemmarna polisanmäler varje snatteriförsök eller stöld direkt så att polisen får statistik och på så sätt synliggör man problemet menar Beathe Skaate.

– Man blir frustrerad. Det är inte lönt att polisanmäla för det händer inget sedan, säger Anne-Marie, som också berättar att tyska turister blir alldeles förfärade när de hör talas om stölderna. I Tyskland straffas de. Här i Sverige läggs anmälningarna bara ner.  Hos Intersport mittemot mig springer de butiksanställda ut på gatan i ett kör efter tjuvar. De anställda är unga och kan springa. Jag är gammal.

Exempel på begärlig sidenklänning som visas upp av Anne-Marie Hällmar.
Exempel på begärlig sidenklänning som visas upp av Anne-Marie Hällmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!