Sex gånger fler larm om bränder

Sommaren 2018 har resulterat i en markant ökning av antalet utryckningar för räddningstjänsten i Vimmerby. Sex gånger fler bränder och mer än dubbelt så många utryckningar totalt.

Stefan Larsson hyllar kommunens invånare som han menar har varit både observanta och försiktiga i torkan.
"Jag tycker alla som vistas i Vimmerby är väldigt bra på att ta ansvar, vilket är glädjande"

Stefan Larsson hyllar kommunens invånare som han menar har varit både observanta och försiktiga i torkan. "Jag tycker alla som vistas i Vimmerby är väldigt bra på att ta ansvar, vilket är glädjande"

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-22 12:30

En torr och het sommar har inneburit en hektisk tid för kommunens räddningspersonal som kämpat mot ovanligt mycket bränder i både skog och mark. I måndags avvecklade räddningstjänsten i Vimmerby sin förhöjda beredskap som varat över sommaren på grund av den extrema brandrisken.

– I juli tog jag beslut om att om möjligt dubbla vår bemanning över sommaren, trots att vi lider av personalbrist. Vi lyckades inte helt att nå upp till det dubbla men en stor del löstes tack vare att ledig personal gick in och tog beredskap. Vi kunde därmed ha ett förhöjt stabsläge med folk här dygnet runt i sommar, säger Stefan Larsson.

– Nu har vi börjat trappa ner staben och är nere på normalt läge igen.

Och det förhöjda stabsläget har kommit till användning. Under sommaren har antalet utryckningar mer än fördubblats. Under perioden första juni till 21 augusti i fjol hade räddningstjänsten i Vimmerby totalt 71 utryckningar, varav tio var bränder. Under samma period i år var antalet utryckningar 162. Av dessa var 62 larm om bränder.

– När man ser siffrorna kan man nästan använda uttrycket ”extremt”. Det är ju flera hundra procent fler bränder i år under den här perioden så det har varit en klart annorlunda sommar, säger Stefan Larsson.

– Tittar man tio år bakåt i tiden har det inte varit några direkt större avvikelser om man jämför med förra året. De senaste fyra åren sedan vi införde ett eldningsförbud har det varit en markant minskning av antalet bränder istället.

Stefan Larsson säger att räddningstjänstens budget för ett år är omkring 18 miljoner kronor. En summa som med största sannolikhet kommer att öka efter sommarens extrema ökning av antal utryckningar och höjda beredskap.

Kan man säga vad sommarens bränder har kostat räddningstjänsten?

– Inte riktigt än, det är för tidigt att säga. Dels är inte säsongen helt över och vi jobbar för fullt med att försöka återställa allt efter den här sommaren så vi har inte haft tid för analys kring det. Men vem som helst kan nog räkna ut att det kommer dra i väg i kostnader.

– Har man en heltidskår med personal på station dygnet runt har man ganska fasta kostnader hela tiden. Men vi som till stor del är en deltidskår har dels en beredskapsersättning och ersättning om man tas i anspråk under beredskapen.

I sommar har räddnignstjänsten i Vimmerby larmats till rekordmånga bränder. Jämfört med i fjol är det sex gånger fler.
I sommar har räddnignstjänsten i Vimmerby larmats till rekordmånga bränder. Jämfört med i fjol är det sex gånger fler.

Antal bränder 1 juni-21 augusti

2017: 10

2018: 62 (Räddningstjänsten i Vimmerby har även bistått andra räddningstjänster i och utanför länet vid cirka 15 tillfällen under denna period)

Antal utryckningar totalt 1 juni-21 augusti

2017: 71

2018:163

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!