Så var praktiken hos toppolitikerna

Möten, föreläsningar, företagsbesök och ett första kommunfullmäktigemöte – veckan som praktikanter hos den politiska ledningen i kommunen bjöd på lite av varje för gymnasieleverna Melis Kaya och Albin Magnusson. ”Det var roligare än jag trott, det är nästan synd att veckan är över”, säger Albin.

Möten, många möten. Melis Kaya och Albin Magnusson har haft en späckad vecka hos Ola Gustafsson (KD) och Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Möten, många möten. Melis Kaya och Albin Magnusson har haft en späckad vecka hos Ola Gustafsson (KD) och Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-04 16:00

Albin Magnusson och Melis Kaya går sista året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende på Vimmerby gymnasium. När det var dags för arbetsplatsförlagt lärande, APL under kursen ledarskap och organisation hamnade de hos kommunens toppolitiker Ingela Nilsson Nachtweij (C), Marie Nicholson (M) och Ola Gustafsson (KD). Lämpligt med tanke på att de ska studera chefers ledaregenskaper och hur organisationer fungerar.

Och veckan blev både intressantare – och roligare – än de räknat med.

– Jag är positivt överraskad, inte minst över respekten man visar varandra och hur alla verkligen får chansen att komma till tals. Jag tycker att det har varit riktigt givande och de som har uppfattningen att politiker inte gör så mycket har fel, det händer något hela tiden, säger Albin Magnusson, som egentligen hade sökt praktik hos ett företag, men inte fick någon respons.

Just svårigheten att hitta praktikplats är värt att lyfta tycker Melis Kaya.

– Jag kan bara säga att jag blivit inspirerad av kvinnligt ledarskap under den här veckan och jag tror också det är givande för de företag som tar emot ungdomar. Men jag vet att många i klassen fått svaret ”här finns inte så mycket att se” när de kontaktat företag, det är synd att man inte ser möjligheten, säger hon.

Veckan hos kommunpolitikerna har måhända inte lett till ökad lust att satsa på en politisk karriär. Men båda parter verkar nöjda med utbytet.

– Det är viktigt att vi förtroendevalda har en god relation med gymnasiet och när vi hade Melis och Albin här passade det bra att ta in deras åsikter i några frågor, säger Ola Gustafsson (KD).

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) öppnar dörren för fortsatt praktik på kommunen.

– Vi har precis anmält kommunen som möjlig praoplats och vi måste bli bättre på att lyfta in de ungas röst. Därför var det lätt att säga ja till den här praktikveckan och vi har också lärt oss mycket. Inte minst när Albin och Melis intervjuat oss, det gör att man reflekterar på sitt eget ledarskap.

Och vad får de för betyg på sitt ledarskap från praktikanterna?

– Det är en personlig och öppen arbetsplats. Ingela är demokratisk och lyhörd, Ola är rolig, skrattar en hel del och får alla att trivas!

Efter en praktikvecka hos kommunledningen är det dags för Albin Magnusson och Melis Kaya att skriva rapport.
Efter en praktikvecka hos kommunledningen är det dags för Albin Magnusson och Melis Kaya att skriva rapport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!