SÄ pÄverkas du av vÄrdblockaden: "Kan fÄ stora konsekvenser"

Klockan 16.00 pÄ torsdagen aktiverades VÄrdförbundets konfliktÄtgÀrder. "Blockaden kan fÄ stora konsekvenser för regionens hÀlso- och sjukvÄrd", sÀger Ingeborg Eriksson, regiondirektör i Region Kalmar lÀn, i ett pressmeddelande.

Vimmerby2024-04-25 16:17

Pressmeddelandet skickades ut direkt nĂ€r klockan hade passerat 16:00. Anledningen till vĂ„rdförbundets konfliktĂ„tgĂ€rder Ă€r att kollektivavtalet som reglerar löner och anstĂ€llningsvillkor har löpt ut – och parterna har inte kommit överens om ett nytt avtal.

För Region Kalmar lÀn innebÀr det en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanstÀllningar för varslade yrkesgrupper.

"I dagslÀget ska alla patienter Àven i fortsÀttningen komma till sina planerade vÄrdbesök eller operationer. Om ett besök mÄste flyttas fram kommer regionen att kontakta patienter via telefon och ringer dÄ frÄn det nya telefonnumret som börjar pÄ 010-35", skriver Region Kalmar lÀn.

– Vi behöver anpassa verksamheten sĂ„ att vi minimerar risken för att behov av övertid ska uppstĂ„. I dagslĂ€get Ă€r det svĂ„rt att veta exakt vilka konsekvenser en blockad fĂ„r pĂ„ sikt sĂ„ vi behöver anpassa oss under konfliktens gĂ„ng. Samtidigt Ă€r vi medvetna om att det kan uppstĂ„ situationer dĂ€r planerad vĂ„rd mĂ„ste skjutas upp, dĂ„ vi kan behöva flytta personal till den akuta verksamheten för att hantera exempelvis sjukfrĂ„nvaro, sĂ€ger Johan Rosenqvist, hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsdirektör i Region Kalmar lĂ€n.

De som berörs av VÄrdförbundets konfliktÄtgÀrder Àr medlemmar i VÄrdförbundet som Àr anstÀllda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, samt specialister inom dessa grupper inom vÄrdförbundets avtalsomrÄde.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om