Den heta sommaren 2018 slog hårt mot flera av traktens lantbrukare, då värme och torka ledde till försämrade skördar och foderbrist. Vimmerby Tidning rapporterade då om dåliga förstaskördar och en fruktan om att behöva slakta djur i förtid som en konsekvens av det.
Sedan dess har Sverige haft fler torra somrar. Förra sommaren, 2022, skrev vi om lantbrukaren Eleonor Nilsson i Flaka, Gullringen, som berättade om en bristfällig andraskörd och längtan efter regn och svalare väder.
Även i år finns prognoser som pekar på att sommaren kommer att bli riktigt varm, även om inget är hugget i sten. Tidningen tog därför kontakt med Sofia Nilsson på Flaka Mjölk, kollega till Eleonor Nilsson, för att höra hur de förberett sig nu för att tackla det förväntade vädret. Deras förstaskörd är på intåg och maj månad har inte bjudit södra Sverige på många regndroppar.
– 2018 var väldigt tufft, men då hade vi ändå lager av grovfoder i stor utsträckning. Vi fick stödutfodra på vete och vi köpte bevattning, även om vi inte hann använda den särskilt mycket. Det som påverkade mest var dock värmestress på korna. Under de två varmaste veckorna fick vi inte ett djur dräktigt.
Inne i ladugården har de takfläktar för att hålla temperaturen behaglig. Korna är nämligen väldigt värmekänsliga och särskilt när de blir äldre. Då står de mest och flämtar, berättar Sofia Nilsson.
År 2019 fick de köpa en sorts grovfoderersättning att ge till ungdjuren, för att kompensera för dåliga skördar.
Hur har ni förberett er för den här sommaren?
– Vi har ändrat strategi lite och sår mer majs som är en mer torktålig gröda. Man lever ju som bonde och kan aldrig veta hur det blir, men vi kan redan nu konstatera att vi kommer att få slå av vår sådda spannmål och lägga som helsädesensilage, vilket gör att vi kommer få köpa spannmål i år i större utsträckning än vi gjorde förra året.
Nilsson förklarar att de även har lager från förra sommaren, så korna har grovfoder fram till oktober.
– Men jag vet att andra har slut redan nu och de får släppa ut sina djur. Nu växer det ju inte så mycket ute heller så betena tar ju slut, precis som förra året.
Hur klarar ni det på ett ekonomiskt plan att behöva köpa in spannmål och dylikt på det sättet?
– Året som har varit, 2022, var tack vare ett bra mjölkpris ett ganska bra år. Jag tror att resultatet för det året är ganska skapligt för de flesta mjölkbönder. Det går dock så himla fort när det slår, både upp och ner. Bara sedan i januari har mjölkpriset sjunkit med två kronor och det gör ju flera miljoner. Nu hoppas vi på regn och att mjölkpriset inte faller ännu mer, för inköpen kommer säkert bli dyra.
För kommer det bara lite regn så vänder allt. Bara några droppar kan göra stor skillnad, men det är som känt svårt att påverka vädret och som bonde måste man optimera verksamheten över hela året. Till exempel måste gräs skördas i rätt tid för att säkra dess kvalitet och energivärde, så det går inte att vänta för länge.
– Det är såklart påfrestande när man inte kan påverka situationen, men för oss är det skönt att vi är fyra ägare och dessutom fantastiska medarbetare som kan stöta och blöta problem tillsammans. Att vara mjölkbonde är både ett hårt företagande och en trevlig livsstil.
Hur ofta kikar ni på väderprognosen?
– Flera gånger om dagen!