Så är läget efter bränderna

Under helgen har räddningstjänsten i Vimmerby, hjälpt sina grannar i söder med att släcka skogsbränderna. Men hur påverkar det läget i Vimmerby?

Stefan Larsson räddningschef på räddningstjänsten i Vimmerby.

Stefan Larsson räddningschef på räddningstjänsten i Vimmerby.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2018-07-16 12:56

I helgen brann det på flera håll i Hultsfreds kommun. Vimmerbys räddningstjänst stöttade under lördagen och söndagen upp på plats i skogen för att släcka branden. Personalen jobbade oavbrutet i 15 timmars pass och behöver nu vila upp sig. Dessutom går det åt mycket material under arbetets gång. Vi har frågat Stefan Larsson, räddningschef på Vimmerbys räddningstjänst, hur skogsbränderna i Hultsfred påverkar Vimmerby.

Hur ser läget ut i Vimmerby just nu?

– Just nu är det väldigt lungt, men det kan ändras när som helst.

Hur påverkar det Vimmerby att ni har hjälpt till i Hultsfred över helgen?

– Vi har sedan tidigare ett bemaningsproblem och efter att ha hjälpt till där är vi klart nedsatta. Vi har haft personal som har arbetat 15 timmar i sträck med något som är väldigt fysiskt krävande, man kan säga att de som arbetat är förbrukade under det närmaste dygnet. De behöver vila upp sig nu.

Vad händer då om ni får in ett larm från Vimmerby?

– Under tiden är vi sårbara, men vi har en strategisk ledning som hjälper till och ser till att vi alltid har backup. Vi samverkar åt alla håll och innan vi hjälper till söder ut, stämmer vi av norrut och västerut att det är lungt där. Skulle det ha brunnit även i norr, hade vi behövt ta ett beslut efter den situatuionen och då kanske vi hade agerat annorlunda.

Det är semestertid nu, hur påverkar det er?

– Som sagt vi har ett bemaningsproblem så det är klart det påverkar. Men vi tycker att det är roligt att kunna hjälpa till trots det och få bistå Hultsfred med den hjälp de behöver. Men det är inte heller bara den operativa personalen som arbetar dygnet runt ute på fält som påverkas. Nu återstår det att återställa det material vi använt. Vi har kört tomt på slang och det är materialbrist efter en sån här insats. Nu ska alla slangar tvättas och provtryckas. Det är också ett dygnet runt jobb för att få det återställt så snabbt som möjligt.

Hur lång tid tar det att få allt material tillbaka till det normala och redo att användas igen?

– Det tar upp till 4-5 dagar. Det är klart det skulle bli problem om något hände. Det är kännbart. Men vi har en kvot och nu har vi använt kanske 2/3 av materilet. Arbetet med att återställa allt och fylla på pågår för fullt just nu.

Arbetar ni på något sätt förebyggande här i Vimmerby mot bränder?

– Jag tycker att vi har varit väldigt bra förebyggande och kommit ut med mycket information. Jag har tidigare gått ut i media och berömt de som vistats och bor i Vimmerby för att de tagit åt sig informationen och varit försiktiga. Det är många som har ringt till oss och frågat vad de ska tänka på och hur man ska agera. Det tyder på stor ansvarstagande.

Vad ska man tänka på?

– Jag tycker att man ska fråga sig själv om man verkligen måste grilla. Jag tycker precis som alla andra att det är väldigt mysigt men det är inte värt risken.

Hur stor är risken för att något skulle hända om man grillar?

– Riskerna är jättestora. Du skulle i princip kunna tappa din nyckelknipa på marken, som skapar en gnista och antänder. Det behövs ingenting för att skapa en brand just nu när det är så här torrt. Det är bara att öppna en tidning, där ser man att det brinner överallt i hela Sverige. Jag tror att det bara är i två län som det inte brunnit under helgen. Man kan inte vara nog försiktig just nu.

Stefan Larsson, räddningschef Vimmerby
Stefan Larsson, räddningschef Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!