Rekordmånga börjar plugga i höst

Rekordmånga har antagits till utbildningar på universitet och högskolor i höst. Jimmy Johansson, 23, är en av många Vimmerbybor som i dagarna fått ett positivt antagningsbesked. - Det känns helt fantastiskt, säger han.

Vimmerby2009-07-14 06:15

Nästan 300 000, eller närmare bestämt 285 968 personer har antagits till höstens utbildningar på olika universitet och högskolor i Sverige.
Det är en ökning med 13 procent jämfört med höstterminen 2008 och innebär nytt rekord i antalet antagna för andra året i rad.
En av anledningarna till att så många sökt till högskolan just i höst tros vara lågkonjunkturen och den ökade arbetslösheten. Men Jimmy Johansson, 23, som i höst ska läsa tekniskt/naturvetenskapligt basår på Linköpings universitet, sökte inte till högskolan för att han saknade jobb.
- Nej, jag har jobb på Frödinge mejeri där jag varit i snart tre år. Men jag kände att, "nu vill jag göra något annat", säger han.
Att läsa tekniskt/naturvetenskapligt basår innebär att man läser ämnen som fysik, kemi och matte. Jimmy Johansson vill bli civilingenjör i datateknik, och läser han basåret är han garanterad en plats på antingen ett civilingenjörsprogram eller ett högskoleingenjörsprogram.
- Jag känner mig överkycklig över att ha kommit in! Jag har sökt tidigare men inte riktigt känt att det varit läge. Nu flyttar jag till Linköping, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!