Premiär för Vimmerbyprofilens senaste storsatsning

En pågående lågkonjunktur hindrar inte företagsprofilen Linda Carlsson från Vimmerby. I helgen har den senaste storsatsningen premiär i grannkommunen. "Tuffa tider tar slut någon gång. Att satsa som vi gör är ett sätt att rida ut stormen", säger Linda Carlsson, VD för XL Bygg Materialmännen.

"Det vi vill se är tillväxt och att det blir ett bättre fokus och en högre specialistkompetens inom varje varumärke nu när de får leva lite för sig själva", säger Linda Carlsson angående satsningen i Oskarshamn som har premiär på lördag.

"Det vi vill se är tillväxt och att det blir ett bättre fokus och en högre specialistkompetens inom varje varumärke nu när de får leva lite för sig själva", säger Linda Carlsson angående satsningen i Oskarshamn som har premiär på lördag.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-05-03 06:00

Under 2023 öppnade Linda Carlsson tillsammans med Jens Carlsson en husfabrik i Vimmerby. I början av mars stod det klart att XL Bygg Materialmännen i samarbete med Byggvab kommer att erbjuda en bygghandel i Virserum. På lördag sker premiären för den senaste satsningen i Oskarshamn.

– Det är alltid skönt när det närmar sig igångsättning. Vi har fått slita hårt här ett tag och byggt om både invändigt och utvändigt, säger Linda Carlsson.

– Det här är en kedjesatsning. Det är tre olika nationella varumärken Bolist, Happy homes och Svenska hem som gör en etablering. Bolist har inte funnits förut i Oskarshamn så det är en helt ny etablering med byggvaruhandel för konsument och proffs. Sedan har vi haft Svenska hem och Happy homes under Materialmännens flagg tidigare men nu ska varumärkena få stå på egna ben. Så där har vi byggt ihop möbler och inredning med golv och färg.

undefined
Materialmännen har sedan många år tillbaka haft en butik i Oskarshamn. När företaget 2022 blev en del av XL Bygg blev det en krock eftersom det redan fanns en XL Bygg-butik i staden. Lösningen blev att Materialmännen fick lämna.

Satsningen är en av flera som Linda Carlsson varit med och gjort trots lågkonjunktur och svårt läge i branschen. 

– Ja, det är väldigt tuffa tider. 2024 är tuffare än 2023. Man kan gräva ner sig och tycka att allt är skit men när det är dåliga tider skapas också väldig mycket möjligheter. Då försöker vi vara lite aggressiva och fånga dem. Man får bromsa i vissa ändar och så får man gasa i andra där man tror att det finns möjlighet till marknadsandelar. Det är en spännande resa.

undefined
I mars stod det klart att Materialmännen i samarbete med det lokala företaget Byggvab kommer att erbjuda en bygghandel i Virserum.

Finns det inte risk att ni sträcker er för tunt?

– Det viktigaste är att hålla koll på sin kassa. Att inte ta för hårda investeringar som inte kassaflödet orkar med. Men den kollen har man normalt i sitt bolag. Sedan kan det hända oförutsedda saker. Det som är stora risker i vårt typ av företagande som jobbar mycket mot andra företag, business mot business, är att man kan åka på stora kundförluster i de här tiderna. Så man får vara väldigt restriktiv med sina finanser och krediter.

Hur påverkas butiken i Vimmerby av satsningen i Oskarshamn?

– Ingenting. Men det finns möjlighet att hjälpa varandra om man skulle behöva ha tillgång till bredare sortiment. 

Har ni planer på fler satsningar framåt?

– Det kommer hända grejer, det här är inte det sista vi gör.

undefined
Tillsammans med Jens Carlsson öppnade Linda Carlsson husfabriken Smlnd hem i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!