Ingen vill kännas vid ansvaret för Källängsparkens scen

Scenen i Källängsparken har hamnat i fokus. Skicket kritiseras, men vem bär egentligen ansvaret? Ingen av de sju tillfrågade vi talat med vet svaret.

Skicket på scenen i Källängsparket har hamnat i strålkastarljuset efter ett inlägg på sociala medier.

Skicket på scenen i Källängsparket har hamnat i strålkastarljuset efter ett inlägg på sociala medier.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-07-26 06:00
undefined
Scenen i Källängsparken har genomgått ett förfall upplever många. "Den kanske inte ser så snygg ut" säger gatukontorets driftchef Thomas Larsson.

Tidigare den här månaden fick Alf Hörbergs insändare om Källängsparkens nedgågna scen stort gehör, men bland kommunens företrädare råder total förvirring kring vem som bär ansvaret. 2010 kulturminnesförklarades Källängsparken. I och med beslutet skall exteriör förändring av parkens byggnader ske i samråd med länsstyrelsen.

– Vi har ett tillsynsansvar, att man följer de skyddsföreskrifter som finns i beslutet. Men det är alltid den som äger fastigheten som är underhållsansvarig, i det här fallet är det kommunen, säger länsantikvarie Birgitta Eriksson.

Men på kommunens förvaltningar råder förvirring kring vem som bär ansvar för underhållet.

undefined
Fastighetschefen i Vimmerby kommun, Torbjörn Bergström, menar att scenen i Källängsparken inte ligger i hans fastighetslista.

– Scenen ligger inte i min fastighetslista. Jag tror det ligger på gatukontoret, säger fastighetschef Torbjörn Bergström.

Gatuchef Roger Lindell har suttit på sin tjänst i ett och ett halvt år, och vet inte när scenen senast underhölls.

– Gatukontoret har ansvar för växtlighet och grönska, vi hittar ingenting i våra planer om skötsel av fastighet. Jag måste leta lite tillbaka och se om det finns något arkiverat om vart tidigare underhåll har legat. Den borde ha underhållits sedan scenen kom upp. Vi måste gå till botten med vem som är ansvarig för scenen, säger gatuchef Roger Lindell.

undefined
Roger Lindell är gatuchef i Vimmerby kommun, och menar att gatukontoret inte har något ansvar över fastigheterna i Källängsparken.

Då Källängsparken kulturminnesförklarades för tretton år sedan tog man fram en restaureringsplan för hela parken. I den stod det att planen borde revideras inom tio år.

– Uppföljning verkar inte ha skett på själva restaureringsplanen, säger Daniel Nestor, ordförande för samhällsbyggnadsutskottet.

Daniel Nestor tror att det beror på motsättningar.

– Om man ska följa restaureringsplanen till punkt och pricka ska även tennisplanen tas bort, och det tror jag inte tennisklubben är så intresserade av, säger Daniel Nestor.
 

undefined
Det är ingen på kommunen som vill kännas vid ansvaret över scenen i Källängsparken.


I och med kulturminnesförklaringen sker samhällsbyggnadsutskottets arbete med Källängsparken i samråd med kultur- och fritidsutskottet.

– Vi bereder våra ärenden till kommunstyrelsen och fullmäktige. Egentligen är det kommunstyrelsen som har ansvaret, vi är bara ett utskott under kommunstyrelsen, säger Daniel Nestor.
 

undefined
Daniel Nestor (S) har varit ordförande för samhällsbyggnadsutskottet sedan årsskiftet.


Kommunalråd Helen Nilsson kastar tillbaka bollen.

– Starten på det ligger i samhällsbyggnad och kultur- och fritid. Sedan skickar de det beslutet till oss, säger Helen Nilsson.

Precis innan semesterperioderna hade Länsstyrelsens antikvarie Lotta Lamke ett tillsynsmöte i Källängsparken tillsammans med gatukontorets driftchef Thomas Larsson och kultursamordnaren Anna Olausson, som inte kan svara på varför tillsyn inte skett tidigare.

– Det får du fråga länsstyrelsen om. Det är samhällsbyggnadskontoret som har ansvar för parken, säger Anna Olausson, som hänvisar till Thomas Larsson.

På länsstyrelsen sker aktiv tillsyn på platser som inte setts över på 10 år samt i mån av tid. Gatukontorets driftchef Thomas Larsson menar att de inte har något ansvar.
 

undefined
Skicket på scenen i Källängsparket har hamnat i strålkastarljuset efter ett inlägg på sociala medier.


– Jag kan inte uttala mig om att den är dåligt underhållen. Den kanske inte ser så snygg ut. Det hamnar till slut ett beslut på oss, men vi är längst ner i näringskedjan. Det är politiken som bestämmer, samhällsbyggnadsutskottet, säger Thomas.

Daniel Nestor på samhällsbyggnadsutskottet tillträdde sin post vid årsskiftet.

– Det här är inget ärende som har varit uppe på utskottet sedan jag tillträdde. Men vad jag har sagt internt är att vi ska lyfta den här frågan direkt efter semestern, så att vi får koll på vart vi står i frågan och vad som är nästa steg, säger Daniel Nestor.

Daniel menar att utskotten också måste ta hänsyn till andra prioriteringar, men att tillsynen har brustit.

– Politiken har alltid ett ansvar för att sätta dagordningen och prioritera vilka frågor som ska upp. Men där handlar det också om att vi ska ha rutiner för vilka beslut vi har tagit, vad de innebär, och när de ska revideras. Det har väl varit en bristande rutin, att vi tidigare år inte haft stenkoll på det. Vi håller på att bli bättre, säger Daniel Nestor.
 

undefined
Grafitti på fasaden på scenen i Källängsparken, som Kulturmärktes 2010.


Det verkar som att Källängsparkens kulturminnesförklaring för tretton år sedan kan vara en bidragande orsak till oredan kring scenens underhåll. Flera av de tillfrågade har läst Alf Hörbergs insändare i Vimmerby Tidning.

– När jag läste insändaren tänkte jag “är det där något som har trillat mellan stolarna?”, säger fastighetschef Torbjörn Bergström.

Men vem bär ansvaret?

– Jag tänker att det nog ligger på samhällsbyggnadskontoret, men att det är ett beslut som måste tas efter semesterperioderna, säger kommunalråd Helen Nilsson.

undefined
Kommunalråd Helen Nilsson (S) menar att det här är något som måste upp på bordet efter semesterperioderna är över.
Skicket på scenen i Källängsparken upprör många på sociala medier.
Skicket på scenen i Källängsparken upprör många på sociala medier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!