Nya jobb i ALV efter krisen – nytt rekord på höstlovet

En nystart för besöksnäringen kan ge över 1 000 nya jobb i länet. Det märks redan på Astrid Lindgrens Värld som både återanställt tidigare uppsagd personal och söker fler anställda än förut till nästa säsong.

Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson öppnar för fler medarbetare när besöksnäringen återstartas efter pandemikrisen. Flera av de fast anställda som tvingades gå 2020 är också återanställda och årets höstmarknad satte nytt besöksrekord.

Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson öppnar för fler medarbetare när besöksnäringen återstartas efter pandemikrisen. Flera av de fast anställda som tvingades gå 2020 är också återanställda och årets höstmarknad satte nytt besöksrekord.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-19 21:00

– Vi kommer absolut att behöva fler medarbetare än tidigare nästa säsong när första etappen av vår stora satsning på boendemiljöerna står klar till midsommar, säger Jocke Johansson.

Första etappen innebär 250 nya bäddar i Lilla Staden och 170 nya ställplatser på tidigare halkbaneområdet.

– Det gör att vi måste ha fler folk som sköter grönområden och planteringar, som synar och städar i huset och som sköter incheckning och sånt, säger Jocke Johansson som tror att antalet anställda nästa år är minst tillbaka på nivån som före pandemin.

– Även nu i somras hade vi mer anställda än någonsin med runt 40 extra personal som publikvärdar och i teatergruppen för att klara kraven på distans, säger han.

En ökning av antalet anställda i regionens största besöksmål ligger helt i linje med förväntningarna i en färsk rapport från branschorganisationen Visita. I rapporten beskrivs de senaste 19 månaderna som besöksnäringens tuffaste sedan andra världskriget.

– Restriktionerna som för många inneburit en helt eller delvis nedstängning har slagit stenhårt mot jobb och företag i Kalmars besöksnäring, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita i ett pressmeddelande.

Totalt har logiintäkterna i Kalmar minskat med 12 procent eller nästan 200 miljoner kronor under pandemin och väldigt många människor förlorade jobbet i länets besöksnäring, visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som Visita tagit fram.

Astrid Lindgrens Värld är ett av de besöksmål och företag som drabbats värst. Sommaren 2020 tvingades man säga upp hela sommarbemanningen och tolv fast anställda fick också.

Nu har flera återanställts.

– Fyra av de tolv är tillbaka igen och framåt ser vi ju att vi behöver minst lika många medarbetare under säsongen som före pandemin. Exakt hur många fler det blir nästa år är svårt att säga, det är också kopplat till antalet besökare, men vi ser ingenting annat än att vi ska vara tillbaka på den besöksnivå vi hade rekordåret 2019, så det innebär en bit över 500 000 gäster, säger Jocke Johansson.

Ett tecken som också talar för det är summeringen av årets höstmarknad som pågick under höstlovet och ett par helger. Den lockade till och med fler besökare än just rekordåret.

– Ja, vi hade drygt 44 200 fler besökare. Det är ungefär 250 fler än det tidigare rekordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!