Nu kommer ovädret tillbaka – så mycket ska det regna

Fredagen kommer att bjuda på klassiskt busväder med både ihållande regn och vindar i både Vimmerby och Hultsfred.

Sammanlagt väntas omkring 80 millimeter regn falla över Vimmerby mellan fredagen och tisdagen.

Sammanlagt väntas omkring 80 millimeter regn falla över Vimmerby mellan fredagen och tisdagen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-08-26 20:30

Stora regnmängder är att vänta de kommande dagarna. Enligt SMHI:s prognos får Vimmerby 22 millimeter nederbörd under fredagen och ovädret håller sedan i sig till och med tisdagen. Sammanlagt väntas omkring 80 millimeter regn under de fem dagarna. Prognosen för Hultsfred ser liknande ut även om regnmängderna som väntas där är något mindre.

– Vi har ett lågtryck, samma som gav en hel del regn över Gävle, som nu rör sig ner över Östersjön. Det gör att vi kommer att få nederbörd nu i flera dagar framöver, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket dominerar vädret i södra Sverige och de största regnmängderna kan förutom i Kalmar län även väntas i Gävleborg, Uppland, Västmanland och Blekinge. Den extrema situationen med översvämningar som drabbade Gävleborna förra veckan är dock inget boende i Vimmerby och Hultsfred behöver oroa sig för, enligt meteorologen.

– 22 millimeter nederbörd betyder att det kommer 22 liter per kvadratmeter, men det är sett över hela dygnet och då hinner det rinna undan. I Gävle kom 100 millimeter under två timmar. Vi går ut och varnar då det ska komma över 35 millimeter på 12 timmar, då vi bedömer att dagvattenbrunnarna inte hinner få undan allt. Ingen varning är utfärdad här men det kommer att regna en hel del, säger Marie Staerk.

Temperaturerna i Vimmerby och Hultsfred de närmsta dagarna kommer att hålla sig strax under eller över 15 grader. Ihållande vindar på upp emot sju meter per sekund är också att vänta.

Stora regnmängder är att vänta de kommande dagarna i både Vimmerby och Hultsfred.
Stora regnmängder är att vänta de kommande dagarna i både Vimmerby och Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!