Misstänkta rånare försatta på fri fot

De två ungdomar som misstänks för rånet mot Coop i Vimmerby har försatts på fri fot. Kammaråklagare Magnus Argus har beslutat att inte begära dem häktade.

Två ungdomar rånade Coop i Vimmerby på fredagskvällen. De fotograferades av en kund som befann sig i butiken.

Två ungdomar rånade Coop i Vimmerby på fredagskvällen. De fotograferades av en kund som befann sig i butiken.

Foto: Privat

Vimmerby2022-10-04 11:36

– Det bottnar dels i att de är så unga, dels i att socialtjänsten kommer att ta hand om dem som ett alternativ till häktning, säger Magnus Argus som hävde anhållandet av de två ungdomarna under tisdagsförmiddagen.

Samtidigt fortsätter förundersökningen och de två ungdomarna är fortsatt misstänkta för rånet. Vid de kompletterande förhör som hölls under tisdagen kom nya uppgifter fram.

– En av dem har gjort vissa medgivanden. Det har också påverkat beslutet, säger Magnus Argus.

Det var vid 19.30-tiden på fredagskvällen som två svartklädda, delvis maskerade personer, gick in på Coop på Fiskaregatan i Vimmerby. Beväpnade med en kniv hotade de till sig cigaretter och en mindre mängd kontanter, innan de försvann på cykel.

Bara ett dygn senare greps den misstänkta duon. Därefter var de anhållna, i väntan på besked om häktning.

De misstänks för rån och för falsklarm sen en av dem kort före rånet ska ha ringt 112 och tipsat om ett stort bråk i Södra Vi i ett försök att lura i väg polisen.  

I samband med rånet tvingades Coop hålla stängt under fredagskvällen och lördagsförmiddagen. Sedan kunde matbutiken öppna igen.

Under helgen bekräftade Coop:s vd att rånarna kom över en mindre summa pengar ("max två tusen kronor"), samt en del cigaretter.

Har ni påträffat något av bytet?

– Ja, delar av det som vi menar stulits vid rånet har påträffats. Men jag vill inte gå in på var det hittats, säger Magnus Argus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!