Målet: Fossilfri Arlafabrik i Vimmerby redan nästa år

Redan nästa år ska Arlafabriken i Vimmerby vara helt fossilfri. Målsättningen är solklar. Dagens 95 procent är inte tillräckligt, det ska vara 100.

Produktionen vid Arlas fabrik i Vimmerby ska bli helt fossilfri. Genom ett avtal med företaget Adven öppnas nya möjligheter för utökad produktion och lägre utsläpp.

Produktionen vid Arlas fabrik i Vimmerby ska bli helt fossilfri. Genom ett avtal med företaget Adven öppnas nya möjligheter för utökad produktion och lägre utsläpp.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2021-05-24 12:05

– Något datum är inte bestämt, säger mejerichefen Magnus Dahlbom, men någon gång under 2022 ska det vara genomfört. Då ska vi vara helt fossilfria.

Fem procent låter kanske inte så mycket, men med tanke på att fabriken på ett år använder lika mycket energi som hela resten av Vimmerby tätort så blir det en hel del utsläpp som sparas.

– Vi använder energi motsvarande tio, tolv villor med fyra personer i varje, säger Magnus Dahlbom. 

I dagsläget har Arlas mjölkpulverfabrik i Vimmerby en flispanna som huvudsaklig värmekälla.

– Men eftersom vi ökat produktionen och tar ut så mycket ånga, räcker den inte riktigt till, säger Dahlbom. Vi måste stötta i med oljeeldning för att det ska räcka till.

Men oljan är ju fossil, så den vill man bli av med. I stället handlar det om att trimma flispannan för högre effekter.

– Samtidigt som vi energieffektiviserar inne i mejeriet också säger Dahlbom.

Bland annat genom att satsa på värmeåtervinning, att ta vara på spillvärmen, som annars hade gått förlorad.

Sammantaget beräknar företagen att utsläppen av koldioxid ska kunna minskas med 3 000 ton per år genom de planerade insatserna. Samtidigt som Arla kan öka produktionen med ytterligare 20 procent. Utan att behöva bygga ut energiproduktionen. 

Företaget kommer dock inte att kasta ut oljepannan, den kan komma att behövas framöver. Men då eldad med HVO, eller RME som är fossilfria alternativ till oljan.

Det är inte gratis, investeringar på mellan 50 och 60 miljoner kronor väntar de kommande åren. 

– Dyrt? Nej med ny teknik kan vi jobba smart. Det behöver inte bli högre energikostnader. Det är det som gör det roligt att satsa. Vi sänker energikostnaden samtidigt som vi blir fossilfria på mjölkpulverproduktionen i Vimmerby.

Den här energisatsningen görs i samarbete med Adven, ett av de ledande energiföretagen i Norden. Adven tar över anläggningen som förser fabriken med hetvatten och ånga.

– Nästa steg i jakten på fossilfrihet blir att titta över transporterna, säger Magnus Dahlbom. Våra egna tankbilar kör redan på fossilfritt bränsle, men inom koncernen tittar vi också på både eldrivna och biogasdrivna lastbilar.  I Visby till exempel har vi ett samarbete med våra bönder, som levereras gödsel till biogastillverningen.

– Arla har som mål att bli helt fossilfritt till 2050, säger Magnus Dahlbom, på vägen dit passerar vi flera milstenar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!