Kanelbullen har haft en egen högtidsdag sedan 1999 och har genom åren fått en särställning bland svenskt kaffebröd. Kanelbulle-vurmare kan stilla sina begär på flera håll i kommunen, däribland på Bakfickan i Vimmerby. Där pågick förberedelserna för fullt dagen innan och personalen hade till och med ordnat speciella tröjor med kanelbullar på.
– Ja gud, det är klart att vi förbereder oss! Vi har funderat på hur många kanelbullar vi ska beställa från bageriet och vi har sagt att vi måste ha i alla fall 500 stycken. En vanlig dag ligger vi annars på 25-30 kanelbullar, säger Maria Carlsson på Bakfickan.
Bakfickans bullar kommer från Stjernbergs skafferi i Mariannelund. Kanelbullens dag är kanske en av de mest firade och mest populära temadagarna men det är långt ifrån den enda dagen i kalendern då ett bakverk hyllas genom att ätas.
– Jag gillar kanelbullar väldigt mycket, det är både gott och trevligt. Det finns ju en dag för nästan varenda kaka nu, chokladbollens dag, punschrullens dag och så vidare. Sådant brukar vi alltid följa med på och vi ser ju också att försäljningen av just den kakan ökar på den dagen, säger Maria Carlsson.
Du som gillar kanelbullar, hur ska ett perfekt exemplar vara?
– Den ska vara normalstor, välgräddad och med mycket kanel och pärlsocker.