Lista: Så många kränkningar skedde på skolor i Vimmerby

Under vårterminen 2023 anmäldes totalt 426 fall av kränkningar på skolorna i Vimmerby kommun. Astrid Lindgrens skola hade flest anmälda kränkningar, totalt 198 stycken.

Att det skulle förekomma fler kränkningar på Astrid Lindgrens skola än andra skolor i Vimmerby kommun stämmer inte, enligt Anna Ljungqvist, rektor. "Vi har precis lika fina och goa elever som alla andra", säger hon.

Att det skulle förekomma fler kränkningar på Astrid Lindgrens skola än andra skolor i Vimmerby kommun stämmer inte, enligt Anna Ljungqvist, rektor. "Vi har precis lika fina och goa elever som alla andra", säger hon.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-08-26 06:00

Alla skolor i kommunen har haft ärenden gällande kränkningar. Astrid Lindgrens skola med cirka 500 elever har klart flest fall. Lägst antal hade Vimmerby Lärcenter, med endast en anmälan.

Varje gång en elev upplever sig ha blivit kränkt är skolan skyldig att göra en anmälan. Om flera elever blir kränkta vid samma händelse blir det en anmälan för varje elev. Vissa av de anmälningarna som görs leder inte till någonting, men de blir ändå registrerade.

Med tanke på att det var många inblandade i det uppmärksammade bråket på AL-skolans gård i våras trodde Barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) att det var orsaken till att siffrorna sticker ut hos just Astrid Lindgrens skola.

Något som Anna Ljungqvist, rektor F-6 på AL-skolan, vill tillbakavisa.

– Den händelsen är en liten del i det här och det är inte på grund av den som det blev så höga siffror. Det var väldigt många elever på plats men det var inte så många som deltog. Det var väldigt många vittnen, runt 30 elever. Men de som var direkt inblandade var kanske ett tiotal, så det kan inte påverka den här siffran så mycket, säger hon.

undefined
Astrid Lindgren skolan hade flest kränkningsanmälningar bland Vimmerby kommuns skolor under vårterminen 2023.

Skolans stora antal anmälningar handlar snarare om att skolan har kommit långt i sitt likabehandlingsarbete, menar Anna Ljungqvist. 

– Det här är något vi är väldigt stolta över. Vi har utvecklat likabehandlingsarbetet, vi har en styrgrupp som har jobbat mycket med struktur och att göra det tydligare och enklare för personalen hur man ska jobba med konflikter och sådant som eventuellt är kränkningar. 

Är ni bättre på att fånga upp kränkningar än andra skolor i kommunen?

– Jag vill inte jämföra mig med andra skolor för vi kanske jobbar på lite olika sätt som är lika bra. Men det här har varit ett fokus hos oss och jag vill luta mig mot att vi vet från våra elevintervjuer och enkäter att tryggheten är hög här på skolan, både bland elever och vårdnadshavare. 

Så Astrid Lindgrens skola är inte mindre trygg än andra skolor i kommunen?

– Absolut inte. Man ska tolka det som att vi har medvetna elever som säger till vuxna när det har hänt dem eller någon annan något. Jag vet vad vi har gjort och jag vet vilka elever vi har. Vi har precis lika fina och goa elever som alla andra skolor, säger Anna Ljungqvist.

Anna Ljungqvist, rektor Astrid Lindgrens skola, menar att det stora antalet anmälningar beror på att skolan är bra på att fånga upp kränkningar.
Anna Ljungqvist, rektor Astrid Lindgrens skola, menar att det stora antalet anmälningar beror på att skolan är bra på att fånga upp kränkningar.
Anmälda kränkningar

Så här såg antalet anmälda kränkningar ut på Vimmerbys skolor under våren 2023.

Astrid Lindgrens skola F-6: 162

Astrid Lindgrens skola 7-9: 36

Vimarskolan F-6: 66

Vimarskolan 7-9: 56

Tuna: 9

Frödinge: 37

Södra Vi skola: 19

Brännebro skola: 20

Rumskulla skola: 2

Storebro skola: 10

Djursdala skola: 2

Gymnasiet: 6

Lärcenter: 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!