Kritisk till halkbanans placering: "Ungskog huggs ner"

"Det är våra barn och barnbarns skog som de har huggit ner nu," säger Sivert Karlsson som är kritisk till kommunens beslut om att låta halkbanan etablera sig där det växte ungskog. Kommunen förklarar att det här var enda alternativet.

Efter att ha svängt in på vägen mot sågverket Vida ligger området dit halkbanan kommer flytta precis till vänster.

Efter att ha svängt in på vägen mot sågverket Vida ligger området dit halkbanan kommer flytta precis till vänster.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-20 06:00

Sivert Karlsson är granne till det 7,5 hektar stora område dit halkbanan är på väg att flytta. Området ligger vid vägen ut mot Tuna, precis vid avtagsvägen mot Vida Sågverk.

– Ungskog är framtiden och viktig att bevara. Jag har försökt att bromsa avverkningen men det har inte gått och nu är skogen nere, säger Sivert Karlsson som är noga med att poängtera att han inte har något otalt med halkbanan utan tycker att kommunen gjort fel som erbjudit marken.

 –Jag ifrågasätter om kommunen ska äga skog om de beter sig på det här sättet. De borde ha valt ett annat område. Det är logiskt. Är skogen mogen är det tid att ta ner och använda den i samhället. Ungskogen ska vi vara rädda om och sköta för kommande framtid. Det pratas om miljö varenda dag och ändå gör man på det här viset. Tvärtom, säger han.

undefined
"Det är våra barn och barnbarns skog som de har huggit ner nu. Det hade blivit jättefint här," säger Sivert Karlsson som kritiserar kommunens beslut att sälja mark där det stod ungskog.

Ola Gustafsson (KD) är ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott. 

– Visst kan man se det som ett slöseri. En skog ska få växa färdigt först. Men i det här fallet kan vi inte vänta de tiotals år som det skulle krävas innan en sådan skog är färdigvuxen, menar han. 

undefined
Där halkbanan huserat ska det nu bli ställplatser till Astrid Lindgrens Värld.

Området där halkskolan legat ägs av Astrid Lindgrens Värld. I flera år har det sökts efter en alternativ plats. Nu när Astrid Lindgrens Värld behövde ha området för ställplatser blev ärendet brådskande.

– För kommunal mark var det här slutligen det enda alternativet. Vi har pratat om andra men de föll bort av ett eller annat skäl. Vi har tyvärr ingen öken som står och väntar på att kunna användas för en stor anläggning. Vid Krönsmon har vi annan verksamhet som ska vara. Så antingen får vi göra oss av med ett befintligt industriområde, avveckla eller riva, eller så få man ta skogsmark alternativt åkermark. Men man brukar säga att man inte ska göra industrimark av åkermark. Så när Vimmerby växer åt olika håll så är det tyvärr skogen som ryker.

undefined
Ola Gustafsson är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. "Vissa platser har försvunnit av vissa skäl och andra av andra skäl. Så dök den här tanken upp om den här marken som nu Vimmerby Trafikövningsplats får köpa av kommunen och de arrenderar tills dess att lantmäteriet och avstyckningen är klar", säger han.

Marken kommer att köpas av Vimmerby Trafikövningsplats AB så snart lantmäteriförrättningen är klar. Fram tills dess arrenderas den ut. 

– Vi ser ett behov av den här verksamheten och det är den här lösningen man har kommit fram till. Sedan kan man tycka att det är synd på den skogen. Jag tror i och för sig att vilken skog vi än skulle ha tagit av, så tror jag att någon skulle ha tyckt att det var synd, säger Ola Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!