Kräftfisket en höjdpunkt på året

Augusti månad är synonymt med kräftpremiär. Även om det inte finns något officiellt datum för det längre använder många andra helgen i augusti.

Augustimånad betyder kräftpremiär och det var många som tog chansen att ta del av delikatessen den gångna helgen.

Augustimånad betyder kräftpremiär och det var många som tog chansen att ta del av delikatessen den gångna helgen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-08-12 20:00

I Vimmerby kommun finns runt 300 sjöar och vattendrag och i många av dem har det den senaste tiden rådet febril aktivitet i form av kräftfiske.

Vid en av sjöarna samlades ett gäng på över 30 personer som har anammat en särskild tradition den andra helgen i augusti.

– Vi slår läger vid sjön med tält och husvagnar under tre dagar och hjälpts åt att fiska. Burarna agnas och läggs i på kvällen och vittjas sedan tidigt på morgonen när det börjar ljusna. Det är en härlig naturupplevelse att få uppleva stillheten och att få umgås med nära och kära under ett par dagar, säger Mats Lundberg som är en i gänget.

Det finns inte något exakt datum för kräftfiskepremiären, men runt den tionde augusti brukar ändå traditionellt användas.

– Det är olika bestämmelser vid varje vatten vad gäller tider och omfattning på fisket. I den sjö vi fiskar och arrenderar rättigheten finns det tio olika områden. Vi har två av dem och det gäller att fiska på ett hållbart sätt och bara ta kräftor som mäter över tio centimeter för att se till att beståndet hålls på en bra nivå i framtiden också, säger Mats Lundberg.

En speciell grej som hans gäng gör är att anordna en kräftskiva vid sjökanten på lördagskvällen.

– Vi dukar upp långbord och samlas allihopa och äter de nykokta kräftorna med tillbehör. Personligen gillar jag att koka kräftorna med rikligt med salt och dill, men även lite porter i lagen, säger Mats Lundberg.      

Mats och Jonas Lundberg agnar burarna och lägger i dem tidigt på kvällen. Sedan är det dags att vittja dem i gryningen.
Mats och Jonas Lundberg agnar burarna och lägger i dem tidigt på kvällen. Sedan är det dags att vittja dem i gryningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om