Kommunen planerar inget firande för VH

Efter det historiska avancemanget till allsvenskan har flera efterfrågat ett officiellt firande för hockeyhjältarna i VH. Något firande i enbart kommunal regi kommer dock inte att bli av, berättar utvecklingschefen.

"Historisk bedrift – men var är paraden?" Den frågan ställde sig Vimmerby Tidnings reporter Jens Lidesjö i en krönika nyligen. Nu ser det ut som att svaret verkar bli: "Ingenstans."

"Historisk bedrift – men var är paraden?" Den frågan ställde sig Vimmerby Tidnings reporter Jens Lidesjö i en krönika nyligen. Nu ser det ut som att svaret verkar bli: "Ingenstans."

Foto: Meijer Media

Vimmerby2024-04-25 20:00

Måndagen efter att Vimmerby Hockey kämpade sig till den åtråvärda platsen i Hockeyallsvenskan bildades en arbetsgrupp med syftet att förbereda det praktiska runtomkring och inför de krav som kommer med att spela hockey på elitnivå. Arbetsgruppen samlades för ett möte på torsdagen och kommunens utvecklingschef Egon Karlsson ser både möjligheter och utmaningar framåt. 

– Vi måste titta på vilka förutsättningar som krävs, framförallt för medier och när det kommer till frågor om säkerhet. Det ska finnas ett dopingrum och så vidare, exempelvis. Det är ett stort arbete som måste göras i samverkan med Vimmerby Hockey, säger han

Mycket behöver förstås ses över, kartläggas och eventuellt åtgärdas men så nära inpå nyheten om avancemanget är många också nyfikna på om kommunen ska ställa till med något arrangemang för att fira hockeyhjältarna.

I en krönika i Vimmerby Tidning ställde Jens Lidesjö sig frågande till varför kommunen inte redan styrt upp ett officiellt firande. Texten ledde till reaktioner och även Egon Karlsson har läst den. Dock, säger han, är inte ett firande någonting som arbetsgruppen fokuserat på under sina möten i veckan.

– Vi tänker såhär att är det någon som vill arrangera någonting så kan vi vara med och stötta. Vi har varit i kontakt med Vimmerby Hockey som själva säger att de är nöjda med den samlingen som var på Stadshotellet i lördags. Vi kommer alltså inte att vara arrangörer men är det någon som vill göra någonting så kan vi vara med och hjälpa till på det sättet som vi kan, exempelvis om någon vill låna torget eller så, säger han.

Vilka blir de största utmaningarna med Hockeyallsvenskan, tror du?

– De nya säkerhetskraven som kommer är anpassade för förhållanden som kan uppstå vid exempelvis ett Stockholmsderby, reglerna är utformade efter att kunna ta ett värstaläge. Vi ska inte vara naiva men det är en viss skillnad mot lilla Vimmerby, men det spiller över även här och ställer krav på funktionärer och så vidare. Det här kommer få återverkningar brett och både kommunen och klubben har en hel del att fundera över, säger Egon Karlsson.

undefined
"Vi har liksom inga avsatta budgetmedel för att VH ska spela i hockeyallsvenskan. Det får bli att man får göra prioriteringar", säger Egon Karlsson.

Nästa steg blir ett möte på måndag där representanter från kommunen, Vimmerby Hockey, Hockeyallsvenskans organisation och Svenska ishockeyförbundet träffas i ishallen för att diskutera hur man går vidare, vilka krav som är "måstekrav" och vilka man kanske skulle kunna få dispens på.

– Vi har bara 12 veckor på oss och allt blir prioriteringsfrågor. Ekonomin är inte något som jag eller arbetsgruppen kan styra över utan det är våra politiker som gör det, men vi har liksom inga avsatta hockeybudgetmedel för att VH ska spela i allsvenskan. Det får bli att man får göra prioriteringar, som sagt, säger Egon Karlsson.

I arbetsgruppen ingår bland annat näringslivsstrategen Patric Engqvist, Lars Johansson (V), fritidssamordnarna Mirja Holgersson och Anton Palmér, driftchefen Tomas Larsson och fastighetschefen Torbjörn Bergström. 

– Jag tror att det här kan bli jättebra och att vi kan stärka gemenskapen mellan kommunen och näringslivet, nu har vi ett projekt att samlas kring. Men ingenting är gratis och det kommer att kräva insatser i form av både tid och pengar, avslutar Egon Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!