Teatersällskapet Komedianterna repeterar för fullt

På gamla anrika teatern Komedianten i Vimmerby förbereds det för höstens föreställningar. "Det har varit tufft att komma tillbaka", säger föreningens ordförande om pandemiåren.

I bakgrunden repeteras det för fullt inför höstens föreställningar.

I bakgrunden repeteras det för fullt inför höstens föreställningar.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-15 20:00

När teatersällskapet Komedianterna fick ta över lokalen på Storgatan 25 efter att Frälsningsarmén flyttat ut 1988 var det med Astrid Lindgrens goda rekommendationer. Självklart måste Vimmerby ha en fungerande teater där pjäser för både barn och vuxna kunde sättas upp, menade hon.

– Vi har kört på sedan dess så mycket vi kunnat, berättar Anders Enqvist, ordförande för föreningen Komedianterna. Ofta är det ekonomin som sätter käppar i hjulet men man får bara kämpa på. För de flesta av oss är teatern ett andningshål som ger mycket lust och energi tillbaka.

Ni repeterar just nu inför hösten. Är ni laddade efter pandemin?

– Verkligen. Det har varit tufft att komma tillbaka men vi har nytt blod och ny energi i vår trupp så det kommer gå bra.

2010 började Komedianterna med "stadsvandringar", inspirerade av liknande fenomen i bl.a. London. Sällskapet drar helt enkelt på sig kostymerna och spelar teater "live" ute på gatorna. Man har även gjort "skogsvandringar" i Gullringen, vilket varit väl emottaget av både vuxna och barn.

– Vi hoppas att denna typ av föreställningar och evenemang leder folk till själva teatern också, förklarar Enqvist. 

Föreningen satsar även på att ha musikevenemang så ofta det går i lokalerna. Senast i juni spelade bandet Highway Honeys en konsert på Komedianten.

– Det är väldigt kul och vi har det som behövs. Men just nu är det fokus på den kommande farsen "Panik på Klinik" som har premiär sent i höst. Det blir mycket skratt och det kan vi väl alla behöva. Vi började med revyer redan 1996 och humor har alltid fungerat bra här.

Under årens lopp har sällskapet även satt upp mer seriösa pjäser, t.ex. av August Strindberg, men det verkar som att det lättsamma och humoristiska är det som går hem bäst.

– Så är det bara, fortsätter Enqvist.

– Det gäller att dra folk. Vi kan få subventioner och stöd från Vimmerby Kommun (som äger själva fastigheten) och Kulturrådet men vi vill ju också att det ska vara folk i lokalen som har kul. Då har vi själva kul.

Har ni några drömprojekt?

– Det finns många drömprojekt, avslutar Anders Enqvist. Jag skulle gärna se att vi kunde köra två säsonger med olika pjäser varje år. Men det kräver väldigt mycket jobb. Alla här ställer ju upp ideellt. Det är också väldigt kul med ungdomsteater, tycker jag. Det finns många ungdomar med teaterintresse i trakten.

I höst blir det dags för "Panik på Klinik" på Komedianten.
I höst blir det dags för "Panik på Klinik" på Komedianten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!