Arlas jättesatsning sparar både miljoner och miljö

Nu ska Arlas mjölkanläggning i Vimmerby bli fossilfri och samtidigt minska energiförbrukningen med 40 procent. "Man räknar med en kostnadsbesparing på omkring 7 miljoner per år", säger hållbarhetschefen Victoria Olsson.

Arlafabriken i Vimmerby producerar 1300 ton mjölkpulver varje vecka.

Arlafabriken i Vimmerby producerar 1300 ton mjölkpulver varje vecka.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-10-24 12:22

Arla i Vimmerby, ofta benämnt mejeri men egentligen en mjölkpulveranläggning, har som målsättning att bli 100 procent fossilfria under nästa år. Nu är de sista delarna i det nya energisystemet installerade och väntar på att provköras.

– Vi siktar ju mot att ställa om till fossilfritt både i produktionen och transporterna, vi har till exempel haft fossilfria tunga transporter sedan 2018. Vi köper också förnybar el, det är det enkla som vem som helst kan göra på marknaden, men när det gäller värme är det inte alltid helt enkelt att få det fossilfritt, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson till Vimmerby Tidning.

undefined
Mellan 50 och 60 lastbilsleveranser med mjölk kommer till Vimmerby varje dag.
undefined
Arlas fabrik i Vimmerby togs i drift 2004 och har ökat sin kapacitetet rejält sedan dess.

Redan idag är anläggningen 95 procent fossilfri men för att lyckas bli helt fossilfria samarbetar Arla med energibolaget Adven. I och med de nya lösningarna ska man också kunna effektivisera och minska anläggningens energiförbrukning med 40 procent, en besparing med cirka 50 000 megawattimmar per år.

– I Vimmerby använder vi en hel del energi och i den här omställningen vill vi också att det ska gå hand i hand med ekonomin, såklart. Det som är så bra med energieffektivisering är att det ofta minskar resursberoendet men också gör att man kan spara pengar. Just i Vimmerby har vi krokat arm med ett bolag som är duktiga på energifrågor och hittat ett bra upplägg, säger Victoria Olsson.

undefined
Här förpackas mjölkpulvret i allt från 25-liters förpackningar till "big bags" på mellan 575 och 1100 kilo.
undefined
Det går åt cirka 25 kilometer rör för att transportera mjölken genom anläggningens indunstare.

Adven gör jobbet och investeringarna och Arla ska kunna tillgodoräkna sig minskade utsläpp och lägre energianvändning. Den nya lösningen innebär bland annat en uppgraderad biopanna, rökgaskondensering och värmeåtervinning i flera led. Kronan på verket är, enligt Arla, en omvänd osmos som ”filtrerar” vattnet ur mjölken. Resultatet blir en optimering som gör att Arla i Vimmerby kan utöka kapaciteten med 20 procent utan att bygga ut anläggningen.

HÄR finns en artikel och video som visar insidan av mjölkpulveranläggningen.

Arla och Adven är två år in på ett 15 år långt avtal och satsningarna görs i flera olika steg. 

– Man räknar med en kostnadsbesparing på omkring 7 miljoner per år men det är inte vi själva som gör investeringen i anläggningen, säger Victoria Olsson.

Effektiviseringen i Vimmerby är enligt företaget själva Arlas största enskilda energibesparing hittills och när det nya energisystemet är i fullt bruk beräknas CO2-utsläppen minska med minst 67 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!